Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Educació

Sant Quirze del Vallès està duent a terme l'innovador projecte educatiu “Artistes a les escoles”

Els 8 centres educatius i 10 artistes del poble estan plenament implicats en aquest projecte de creació artística que va més enllà de les classes convencionals


Sant Quirze del Vallès està duent a terme l'innovador projecte educatiu “Artistes a les escoles”

Sant Quirze del Vallès està duent a terme durant aquest curs escolar el projecte “Artistes a les escoles”. Aquesta innovadora iniciativa consisteix, en primer lloc, que un artista del municipi deixa en préstec una o vàries obres a un centre educatiu per tal d'exposar-les, tot convertint les escoles i l'institut en petites galeries d'art per on passen l'alumnat, el professorat i els pares i les mares dels escolars.

En segon lloc, l'alumnat, des de diferents àrees del currículum, analitza l'obra i el procés creatiu de l'artista relacionant-ho amb la comprensió i coneixement de l'art entès com una manifestació cultural de la societat a la qual pertany. Fins i tot, l'artista està convidat a visitar les aules per tal que els i les alumnes facin preguntes al voltant de les seves obres i els ensenyi de primera mà i in situ la seva particular forma de crear. Per últim, els nens i les nenes s'atreveixen a crear les seves pròpies obres d'art a partir de tot el que els han anat treballant i descobrint.
 
Aquest projecte està liderat per la directora de l'Escola Onze de Setembre, Mila Torres, doctora en història de l'art, i membre de l'Equip de formació de formadors: "Amb Sense: Art i Escola" de l'Institut de Ciències de l'Educació de la UAB. L'aliança i col·laboració entre l'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès i l'ICE de la UAB ha estat la clau de volta que ha fet possible que el projecte s'hagi pogut dur a terme. Mila Torres ha manifestat que “aquest projecte està tenint molt bona acollida tant per part del professorat com pels artistes i l'alumnat. Estem fent unes sessions de formació amb els professors i professores per preparar i coordinar les propostes de treball que es duen a terme als centres educatius, i d'aquesta manera permetre que els nens i les nenes creïn autèntiques obres d'art”.
 
Cal destacar que el projecte compte amb la participació activa de les sis escoles d'educació infantil i primària del municipi, així com de l'Institut i l'Escola d'Adults Municipal L'Olivera. Els artistes que s'han implicat vivament i de forma desinteressada al projecte són Miquel V. Seuba, Jordi Alba, Jordi Calvís, Jaume Cases, Carme Miquel, Enric Martí,  David Costa, Samuel Moraño, Maria Romaní i Alejandro Castro. Hi ha la intenció d'anar sumar més artistes degut a l'èxit d'aquesta primera edició del projecte.

Aquest dimarts 17 de març va tenir lloc a l'Ajuntament una recepció amb directors d'escoles, professorat i artistes per tal d'agrair-los la implicació en aquest projecte. La tinent d'alcaldia i regidora d'Educació, Mercè Vallès, valora “molt positivament aquesta iniciativa per la bona acollida que està tenint a tots els nivells però també per la motivació i l'esperit de xarxa que el projecte crea en el si de la comunitat educativa, i per l'aspecte d'innovació que suposa. Crec que cal apostar per eines educatives com aquesta, que vagin més enllà de les classes tradicionals, siguin més enriquidores per als nens i les nenes, i facin xarxa entre els centres educatius i entitats i col·lectius ciutadans”.