Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Medi Ambient

La biomassa dels boscos de la comarca proporcionarà energia a equipaments sanitaris i universitaris

El Consell Comarcal del Vallès Occidental un servei que contribuirà a la prevenció d’incendis i fomentarà la gestió forestal sostenible


La biomassa dels boscos de la comarca proporcionarà energia a equipaments sanitaris i universitaris

El ple del Consell Comarcal ha aprovat l'establiment del Servei Comarcal de Biomassa Forestal i els convenis que seran signats amb el Consorci Sanitari de Terrassa i amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La sessió també ha donat aprovació al preu públic i les tarifes que s'hauran de pagar per fer ús d'aquest servei.

L'objectiu del Servei Comarcal de Biomassa Forestal és contribuir a la prevenció d'incendis forestals, fomentant la gestió sostenible de la superfície forestal i la valorització de la biomassa per a la generació d'energia tèrmica. Aquest servei comporta beneficis en creació d'ocupació, desenvolupament local i millora mediambiental, destacant la disminució d'emissions de CO2, per substitució de combustibles fòssils per un combustible renovable i de generació local.

L'estratègia és donar suport amb inversió de fons públics a instal·lacions que permetin consumir i preparar per al consum grans volums de biomassa extreta amb una gestió forestal ordenada.

En aquest sentit, el Ple ha donat avui aprovació als convenis de cooperació per a la participació del Consorci Sanitari de Terrassa i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) com a usuaris del Servei Comarcal de Biomassa Forestal. L'acord consisteix en la instal·lació i manteniment de calderes de biomassa i el subministrament d'energia tèrmica per part del Consell Comarcal a l'edifici de l'Hospital de Terrassa i als edificis del Servei d'Activitats Físicoesportives de la UAB.

El pressupost del Consell Comarcal per instal·lar la caldera de biomassa forestal al Consorci Sanitari de Terrassa s'ha establert en 1.067.219,29 euros, mentre que en el cas de la UAB el cost s'ha xifrat en 317.294,89 euros

Boscos del Vallès

L'establiment d'aquest servei forma part del projecte Boscos del Vallès, que s'inspira en recuperar part de la gestió tradicional dels boscos, quan hi havia els oficis de carboner, llenyataire, entre d'altres. Es tracta de promoure l'aprofitament de la biomassa forestal per disminuir el risc d'incendis, i amb aquesta, generar energia calorífica per abastar diferents equipaments de la comarca amb una energia socialment responsable i creant llocs de treball i teixit productiu. Es preveu que les actuacions permetran mobilitzar fusta provinent tant de boscos de titularitat pública com privada, ajudant a estructurar un mercat de compra-venda d'estella forestal procedent dels boscos de proximitat, en una política de “combustible km. 0”.

El projecte “Boscos del Vallès”, iniciat l'any 2012, promou una estratègia d'estructuració dels sectors de producció i de consum de biomassa forestal primària al Vallès Occidental, així com de les seves dinàmiques comercials i de col·laboració. L'aprofitament de la biomassa forestal per a la producció d'energia tèrmica es presenta com una oportunitat per dinamitzar el un sector econòmic, promoure la gestió forestal sostenible, reduir el risc d'incendis, la pèrdua de la biodiversitat i la petjada ecològica, crear noves empreses i generar llocs de treball.