Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Gent Gran

Seguiment a la gent gran més vulnerable per l'onada de calor

Els Serveis Socials de l'Ajuntament, en coordinació amb la Policia Local, efectua aquest control


Seguiment a la gent gran més vulnerable per l'onada de calor

Els Serveis Socials de l'Ajuntament, en coordinació amb la Policia Local, fa aquests dies un seguiment de les persones grans en situació de risc per l'onada de calor. Aquest control s'efectua mitjançant trucades i visites domiciliàries. Un protocol que s'activa tant a l'estiu com a l'hivern, quan el CECAT comunica fase d'alerta per onada de calor o fred.

Consells i recomanacions per combatre la calor

El Departament de Salut recomana prendre algunes precaucions per prevenir els efectes davant la probabilitat d'una onada de calor a Catalunya, i que segons el Servei Metereològic de Catalunya (SMC) es podrà allargar almenys durant els pròxims tres dies. En aquest sentit, segons l'SMC es preveuen temperatures màximes extremes, especialment diumenge i dilluns, amb valors que fregaran els 40 graus a punts de Ponent i de les Terres de l’Ebre.

Davant aquest avís, el Departament de Salut recomana seguir alguns consells per protegir-se del sol i de la calor.

-Si esteu a casa, es recomana abaixar les persianes quan hi toca el sol i obrir les finestres durant la nit per refrescar la vivenda. També és aconsellable fer vida a les sales més fresques i, si es disposa, ventiladors o aire condicionat. I si no se’n té, mirar de passar les hores de més calor en llocs climatitzats (biblioteques, casals, cinemes, etcètera). Si tot i així és continua tenint molta calor, es recomanable dutxar-se o refrescar-se amb tovalloles mullades amb aigua.

-Si sortiu al carrer, cal evitar les hores del migdia que és quan fa més calor i, en cas de fer-ho, evitar el sol directe. També es recomana portar una gorra o un barret per cobrir-se el cap i utilitzar roba lleugera com la de cotó, de colors clars i que no sigui ajustada. També es aconsellable caminar per l’ombra, posar-se sota un para-sol a la platja i descansar en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.

-Una altra manera de combatre la calor és beure aigua de manera regular, encara que no es tingui set. No prendre begudes alcohòliques, fer àpats lleugers i evitar els plats calents i els que aporten moltes calories, com les salses, els fregits i els arrebossats.

-També cal limitar l’activitat física intensa durant les hores de més calor i si cal fer desplaçaments, evitar agafar el cotxe durant les hores de més calor i no deixar-hi mai infants o persones fràgils amb les finestres tancades.

Especial atenció als infants, a la gent gran i a les persones amb malalties cròniques

Durant una onada de calor, cal tenir una cura i atenció especial cap als nadons i infants petits, la gent gran, -especialment a partir dels 75 anys-, les persones amb malalties cròniques o amb discapacitats, i també en casos de gent gran o malalta que viu sola. En aquest sentit, és aconsellable:

-Visitar-los almenys dos cops al dia i mantenir-s’hi en contacte freqüent. A més, si prenen medicació, cal revisar amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar.

Quan les temperatures són anormalment altes, la calor excessiva pot ser un perill per a la salut. Les temperatures molt extremes i l'excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals com el clor, el potassi i el sodi necessaris per a l'organisme. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. A més, la calor excessiva també pot provocar un cop de calor, rampes i erupcions cutànies.

Cop de calor

Pel que fa a un cop de calor, hi ha alguns símptomes que ens poden alertar que una persona n’està patint un: una temperatura molt alta, mal de cap, nàusees, set intensa, convulsions, somnolència o pèrdua del coneixement. Davant d'aquests símptomes, cal traslladar la persona a un lloc més fresc, donar-li aigua, mullar-la, ventar-la i avisar urgentment els serveis d'emergències, trucant el 061 CatSalut Respon.