Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Sant Quirze es prepara per a la Festa del Most

Avui s’ha instal•lat la premsa restaurada de principis de 1800 a la vinya de Can Barra


Sant Quirze es prepara per a la Festa del Most

El municipi es prepara per acollir el proper 20 de setembre una nova edició de la Festa del Most. El matí de diumenge es trepitjarà el raïm de la vinya de la Masia de Can Barra, realitzant tot el procés com es feia abans, amb l’ajuda de tothom que hi vulgui participar.
Avui s’ha instal•lat la premsa que es farà servir per a la festa, cedida pel sr. Martí Berenguera. L’aparell ha estat restaurat, doncs era l’originari del 1800. El santquirzenc Josep Busqueta, membre del Grup d’Investigació i Història de Sant Quirze, ha estat l’encarregat d’adaptar la premsa, utilitzant la mateixa fusta existent,  doncs encara conserva la seva fortalesa. Malgrat en els seus orígens funcionava amb rodes, actualment s’ha adaptat sense, amb alguns elements nous. Membres del GIHSQ i de la brigada municipal, s’han encarregat avui del muntatge, que ha requerit d’una grua.

La Festa del Most començarà a les 9 del matí amb un esmorzar de pagès. La trepitjada de 1500 kg de raïm es farà a partir de les 11h. En total, seran 1500 kg, 500 de les vinyes de Can Barra i la resta que s’han adquirit fora. Els participants s’hauran de descalçar, rentar-se els peus i xafar el raïm fins a convertir-lo en most que posat a les botes es transformarà en una excel•lent mistela. Una oportunitat perquè els més petits visquin tot el procés de la verema, des de la collita fins a l’obtenció del most, tal i com ho feien els avis. També es farà una petita quantitat de vi de missa “Most bullit” o “Vi bo”, que s’elabora amb un procés d’ebullició artesanal.

Cal destacar també que el GIHSQ obrirà les portes del Museu Agrícola, que ha estat renovat, amb noves eines restaurades cedides per santquirzencs i santquirzenques.