Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

L´Ajuntament signa un protocol d´intencions per avançar en el soterrament de les línies d´alta tensió

El soterrament s´establiria molt proper a la C-58, però no dins de la zona de servitud de l´autopista


L´Ajuntament signa un protocol d´intencions per avançar en el soterrament de les línies d´alta tensió

L´Ajuntament de Sant Quirze del Vallès ha signat un protocol d´intencions amb l´Institut Català d´Energia per al soterrament dels trams de línia de 110 kv al municipi.
Aquest acord recull la proposta de l´Ajuntament per soterrar aquestes línies que tenen un impacte significatiu sobre l´entorn urbà residencial.
En aquest sentit, s´han realitzat les reunions prèvies per determinar les traces dels soterraments i la modificació del tram aeri necessari. Aquesta informació ha permès Endesa la definició d´un primer pressupost estimat del conjunt de l´actuació, que se situa en els 20.297.000 €, sense IVA.
Segons el protocol sobre el soterrament, les tres entitats, Ajuntament, ICAEN i Endesa mostren el seu interès en el desenvolupament del soterrament dels dos trams de línia d´alta tensió.
El soterrament s´establiria molt proper a la C-58, però no dins de la zona de servitud de l´autopista. Aquesta opció permetria soterrar les dues línies a un cost molt similar al que en un primer moment suposava només el soterrament d´una línia i reduiria les molèsties ciutadanes de manera considerable, en no haver d´intervenir al centre del municipi.
Segons que ha materialitzat el primer tinent d´Alcaldia, Antoni Rebolleda, “Des de fa molts anys els diferents consistoris han reclamat i treballat pel trasllat i soterrament de les línies actualment existents. Així, aquest mandat els treballs han continuat amb converses i negociacions amb l´ICAEN i amb Endesa, que ara s´han materialitzat en la signatura d´aquest acord. Hem treballat molt per arribar fins aquí i podem afirmar que el soterrament és cada vegada més aprop”.
En la mateixa línia, l´alcaldessa, Montserrat Mundi ha remarcat la importancia de “començar a donar resposta a una necessitat de l´entorn del municipi. Si volem un Sant Quirze sostenible, on primi el respecte per l´entorn, hem de prioritzar absolutament el soterrament de les línies d´alta tensió, que malmeten el nostre paisatge i la nostra qualitat de vida. Hem treballat molt per materialitzar, en paper, un acord i ara cal executar-lo amb futurs convenis que desenvolupin aquesta iniciativa. Hem trobat la fórmula per fer realitat el soterrament i poc a poc, estem donant els passos necessaris per fer-lo efectiu.”
En aquest sentit, els propers mesos se signarà un conveni i es crearà una comissió de seguiment per instrumentalitzar els temes urbanístics, com ara l´aprovació de les traces dels trams soterrats, l´aprovació del projecte executiu i la licitació, a més de seguir el desenvolupament de les obres i la realització dels controls tècnics i econòmics que es creguin convenients.
L´Ajuntament finançaria la seva part del cost del soterrament a partir de l´aprofitament mig del terreny actualment ocupat per Cobega, del qual li correspon el 17%, com a sòl industrial urbà consolidat. Es calcula que en aquest projecte de transformació de l´actual espai, les plusvàlues per al municipi estan valorades en més de 6 milions d’euros. Un import que el consistori destinarà íntegrament al soterrament de les línies d’alta tensió que travessen Sant Quirze del Vallès. Recordem que aquesta operació és possible gràcies a l’acord entre l’empresa Cobega i l’Ajuntament, que transformarà íntegrament l´entrada al municipi per l´avinguda d´Egara en un espai amb 200 habitatges, el 40% del qual serà de protecció oficial, activitat industrial, terciari i hoteleria, així com zones verdes, entre d´altres.