Avui es commemora el 125è aniversari del naixement del pintor Joan Vila-Puig
L’Ajuntament prepara una sèrie d’iniciatives per celebrar aquesta efemèride
Avui dimarts 10 de novembre de 2015 es compleixen 125 anys del naixement d’una de les figures més importants de la Història de Sant Quirze del Vallès, el pintor Joan Vila-Puig, qui dóna nom al carrer principal del centre del poble on s’hi ubica la casa que el va veure néixer, actualment convertida en un museu. L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès ha preparat una sèrie d’activitats que es duran a terme entre finals d’aquest any i principis del que ve per retre homenatge a aquesta figura tan important.
El proper 12 de desembre està prevista la inauguració d’una exposició amb obres de Joan Vila-Puig acompanyades de dibuixos originals i inèdits. L’exposició anirà acompanyada de visites guiades, conferències i activitats adreçades a la ciutadania.
Paral·lelament, l’Ajuntament ha ofert a les escoles la possibilitat de realitzar tant visites guiades com tallers adaptats al seu currículum escolar per acostar a l’alumnat del poble la figura de Joan Vila-Puig i el seu procés creatiu. D’altra banda, a principis de gener també s’iniciarà el projecte “Replay Vila-Puig”, adreçat a persones adultes. Els i les participants participaran un dia a la setmana en un taller-laboratori d’art on s’endinsaran en l’obra del pintor Vila-Puig i aprendran a interpretar l’entorn que ens envolta d’una manera personal i crítica a través de la creació artística. Aquest taller està sent presentat a l’Escola Municipal d’Adults L’Olivera i és obert a tota la ciutadania. Per participar-hi, no cal tenir ni coneixements ni habilitats artístics. Si algú està interessat o interessada en participar-hi, pot enviar un correu electrònic a cultura@santquirzevalles.cat.
Joan Vila-Puig
Joan Vila Puig (Sant Quirze de Galliners, 10 de novembre de 1890 - Bellaterra, 6 de març de 1963) va ser un pintor paisatgista català. Juntament amb Rafael Durancamps i Antoni Vila Arrufat, Joan Vila-Puig va ser un dels deixebles més cèlebres de Joan Vila i Cinca. Quan tenia catorze anys, la seva família es va traslladar a Sabadell i va ser gràcies a això que va conèixer Vila i Cinca, qui el va encaminar vers la pintura. Guiat pel seu mestre, Vila-Puig es va matricular a l'Escola de Belles Arts Llotja, on va tenir de professor Modest Urgell, entre altres. Després, i gairebé coincidint amb Vila Arrufat, va ser pensionat per l'Ajuntament de Sabadell per anar a Madrid a la Real Escuela de Bellas Artes de San Fernando, amb els professors Moreno Carbonero i Julio Romero de Torres.
En aquesta ciutat, aviat va conèixer el reputat crític José Francés, que el va promocionar constantment. A l'inici del anys vint, va anar, com Vila Arrufat, a París i a Itàlia, però, malgrat tot, no en va rebre una influència persistent. Vila-Puig, a l'inrevés que molts dels seus companys de generació que preferien la figura, es va decantar pel paisatge, influït, sens dubte, per Vila i Cinca, Urgell, Vancells i, posteriorment, per Joaquim Mir. Als anys trenta, el seu estil es va consolidar, definint-se pel gust rural, sense efectismes, amb una interpretació del paisatge que va esdevenir ben pròpia. Va obtenir nombrosos guardons i un èxit gairebé constant a Sabadell, Barcelona i Madrid, on va ser molt apreciat.
La rodalia sabadellenca va ser el tema preferent i el més celebrat de tota la seva obra. Vila-Puig va influir en molts joves artistes locals i va definir una marcada tendència cap al paisatgisme entre l'art sabadellenc de la postguerra fins gairebé entrats els anys seixanta. Fins a la seva mort, va ser admirat i enaltit pels seus coetanis, pel seu art i per la seva bonhomia. Va ser el descobridor i fidel intèrpret del baix Vallès, principalment del llogarret de la Santiga, que va internacionalitzar i convertir en un nou Barbizon, o la Meca dels pintors, que en gran profusió van seguir el seu camí. El seu art és l'expressió serena i sincera, però robusta i vigorosa, a més de fresca i espontània, del paisatge català. L'humil ruralisme i l'amor a la natura es desprenen dels seus quadres, amb una lírica poesia, que corprèn i emociona. La pinzellada llisca i amorosa evoca els camins amb les fondes roderes i els contrallums hivernals meravellosos de la seva terra, amb una execució perfectament expressada i personalíssima.
Casa de Cultura Vila-Puig
Després de la mort de Joan Vila-Puig, la casa va ser heretada pels seus fills i, el desembre de l’any 1999, va ser adquirida per l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès amb el compromís de rehabilitar-la respectant algunes de les estances originals i d'ubicar-hi un equipament cultural. L’any 2002, l’Ajuntament va iniciar la rehabilitació de la Casa natal del pintor Joan Vila-Puig per poder comptar amb un nou espai dedicat a la cultura. Aquest equipament va obrir les seves portes el juny de 2005 amb dos objectius: per una banda, fer la divulgació de l’obra pictòrica del pintor santquirzenc des de la casa que el va veure néixer, i per l’altra, oferir a la població un museu de costums de la vida rural del Sant Quirze del segle XIX. Actualment, també acull exposicions d’artistes del poble.
La façana, amb la porta de fusta, manté el seu estat original i hi llueix des de l’any 1945 la placa de bronze que perpetua l’homenatge que el poble de Sant Quirze va dedicar al pintor. Hi trobem també el seu bust, obra de l’escultor Llorenç Cairó, bon amic de Vila-Puig. També hi ha fotografies de la seva època escolar i una altra d’un bon moment de plenitud pintant a la Vall d’Aran. Hi ha un bell retrat de la seva esposa posat en el seu cavallet i alguns dels seus paisatges més representatius. S’hi mostra també la taula de treball i la cadira que que el van acompanyar sempre.
La Casa de Cultura Vila-Puig està oberta de dilluns a divendres, d’11 a 13 hores i de 17 a 20 hores. Més informació de la Casa de Cultura Vila-Puig al següent enllaç.