Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Solidaritat i cooperació

El camí per la Pau centra una nova edició de la Setmana Solidària

Sant Quirze celebra una nova edició de la Setmana Solidària del 16 al 22 de novembre


El camí per la Pau centra una nova edició de la Setmana Solidària

La inauguració de la Setmana Solidària donarà el tret de sortida a la programació el proper 17 de novembre. Es tracta d’una taula rodona on participaran membres de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, del Centre Delàs, l’Associació Internacional de Solidaritat i Cooperació SUDS. La presidirà l’alcaldessa, Elisabeth Oliveras i hi intervenen les activistes Luz Nelly Palacios i María del Rosario Vásquez; Maria de Lluc, membre del Centre Delàs i Laila Serra, especialitzada en Moviments Socials, conflictes internacionals i periodisme de Construcció de Pau. Serà al centre cívic Can Feliu a les 19.30 hores.

Els dies següents s’organitzen diverses iniciatives. Dimecres, Ràdio Sant Quirze ofereix un programa especial de Som Solidaris, presentat per Laura Roger, de l’Ateneu del Món i amb les ONG de la Mesa de Cooperació i Solidaritat com a convidats. Podeu consultar el programa en aquest enllaç.

 Vint anys de cooperació

Aquest any es compleixen vint anys de la cooperació internacional al municipi de Sant Quirze. L’any 1995 van començar les ajudes internacionals, mitjançant la creació de la primera comissió d’entitats del poble. Primer, es va destinar part del pressupost de la Festa Major d’aquell any a col·laborar amb Bòsnia i, després, la comissió d’entitats va realitzar la primera Festa Cubana amb l’objectiu de recaptar diners per un projecte de medicaments a Cuba. Ara, l’exposició “20 anys de cooperació a SQV” recull tots aquests projectes que la ciutadania, mitjançant el 0,7% del pressupost municipal, ha finançat durant aquest temps.

La mostra es podrà veure al centre cívic Can Feliu del 10 de novembre al 4 de desembre, de 9 a 14h i de 17.30 a 22h. També per comemorar l'aniversari el 20 de novembre es projectarà el vídeo d'entrevistes a les oenagés del municipi, que s'ha estat preparant durant aquest any i amenitzarà la vetllada l'espectacle "Arpa i pau" i degustacions gratuïtes del cafè Sant Quirze.

 Els refugiats, temàtica central de la setmana

La crisi dels refugiats és un dels temes que centra els actes de la programació. Dijous 19 de novembre tindrà lloc una xerrada-debat amb el nom “La guerra de Síria i la crisi dels refugiats”, a càrrec de Cristina Mas, periodista del diari Ara, i d’un membre del Comitè de Solidaritat amb el Poble Sirià. L’acte, que se celebrarà al centre cívic Can Feliu a les 19h, servirà també per presentar la campanya de suport als refugiats que duu a terme l’Ajuntament.

Recordem que prop d’una quarantena de santquirzencs s’han sumat ja a la campanya Refugiades sou benvingudes nascuda per donar suport a les persones que fugen dels països en conflicte i cerquen refugi a Europa a través del Mediterrani.   

Cal remarcar també que l'Ajuntament de Sant Quirze es va sumar a la crida d'Acció Solidària Vallès, que va organitzar una recollida de material per donar suport a les ONG que estan treballant a la zona donant suport a les persones que busquen refugi fugint dels conflictes armats per enviar-la en uns combois que van sortir el  9 de novembre cap a la zona de la frontera amb Croàcia i Eslovènia. 

Aquesta campanya es suma també a les accions endegades des de l'Ajuntament, com l'adhesió al Fons Català de Cooperació al mes de setembre o la donació del 50% del pressupost d'emergències de la Mesa de Cooperació, 3539,9 euros per donar suport a les persones refugiades que estan en ruta.

La crisi humanitària també estarà present diumenge 22 amb l'exposició d'Acnur "Ser refugiat. Compartint vivències", d'11 a 14 al parc de les Morisques i amb la projecció de la pel·lícula Silvered Water: Syria Self-portrait, diumenge 22 a les 6 de la tarda a la Patronal.

 

Activitats als centres educatius

Els centres educatius participen a la Setmana Solidària de manera activa. Entre el 16 i el 20 de novembre organitzaran diverses iniciatives. D’una banda, es duran a terme tallers de sensibilització entre els alumnes de sisè. L’Associació Inuwali ki Fany, percussionistes de l’Àfrica de l’oest, l'Associació Irènia i la fundació Grup Tercer Món Mataró seran els encarregats d’organitzar-les. També hi haurà jocs de taula i simulació i tastets de productes de comerç just.

Fruït de la recollida de joguines i llibres de segona mà que s'està portant a terme aquests dies als centres educatius del municipi, diumenge 22 de novembre s'organitza el mercat solidari al parc de les Morisques. Els beneficis aniran destinats a la crisi humanitària de les persones refugiades.