Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Solidaritat i cooperació

El camí per la Pau centra les activitats de la Setmana Solidària

L' edició ha comptat amb una elevada participació que va culminar diumenge amb el mercat solidari


El camí per la Pau centra les activitats de la Setmana Solidària

Sant Quirze ha viscut amb intensitat una nova edició de la Setmana Solidària. Del 16 al 22 de novembre, i sota el nom “El camí per la Pau” s’han celebrat taules rodones, xerrades, exposicions i tallers que han comptat amb una elevada participació. 

Dones constructores de Pau
El centre cívic Can Feliu va acollir   dimarts 17 l’acte que iniciava les activitats de la Setmana Solidària. La taula rodona “Dones constructores de Pau” va posar en escena reflexions interessants sobre la difícil situació de moltes dones en països com Colòmbia o Palestina. Les ponents van ser les següents: Luz Nelly i María del Rosario Vasquez, com a activistes defensores de Pau de la Taula Colòmbia en Pau i de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia; María de Lluc Bagur, membre del Centre Delàs, i Laila Serra, especialitzada en “Moviments Socials, Conflictes Internacionals i Periodisme de Construcció de Pau”, en representació de l’Associació Internacional de Solidaritat i Cooperació.
 
Les ponents van remarcar la situació que viuen les dones a Colòmbia i la voluntat de participació en els escenaris de presa de decisions del país.
Pel que fa a la situació de Palestina, van centrar el seu anàlisi en el patriarcat opriment que pateixen les dones i malgrat actualment hi ha moltes xarxes creades, l’activisme és durament castigat amb polítiques com demolició de cases o violència sexual.
Finalment, es van explicar dues campanyes que es duen a terme des del Centre Delàs. D’una banda, la Banca Armada, nom del proejcte que investiga i analitza el finançament dels bancs als conflictes armats. I de l’altra, l’objecció fiscal a la despesa militar; una forma de no finançar els conflictes a partir de certes modificacions en les declaracions personals de l’impost sobre la renda.
 
La guerra de Síria i la crisi dels refugiats
 
La presentació de la Campanya “Refugiades sou benvingudes!” i la xerrada-debat “La guerra de Síria i la crisi dels refugiats” van centrar la tarda de dijous al centre cívic Can Feliu.
 
En primer lloc, es va presentar la campanya de suport a les persones que fugen dels països en conflicte i cerquen refugi a Europa. 
 
Després de la presentació de la campanya va tenir lloc la xerrada sobre Síria. La periodista del diari Ara i membre del Comitè de Solidaritat amb el poble sirià, Cristina Mas, va explicar els orígens del conflicte i l’evolució durant els darrers anys, així com els interessos internacionals que actualment hi ha sobre el terreny. Podeu trobar la seva presentació en aquest enllaç.
La ponent es va acompanyar de Maisa Alrifae, siriana refugiada, que va explicar el seu testimoni i va donar unes pinzellades de com es produeix el conflicte a síria. La Maisa és també membre del Comitè de solidaritat amb el poble sirià i de l’Associació sirio catalana.
 
20 anys de cooperació i promoció de la pau
 
Una cinquantena de persones van assistir divendres a l’acte de presentació del vídeo d’entrevistes amb motiu dels 20 anys de cooperació al municipi, acompanyat per un concert d’Arpa i Pau, proposat per la Fundació Carta per la Pau dirigida a l’ONU. L’arpista Berta Puigdemasa va deleitar el públic amb el so de l’arpa i la Claudia Soberón, actriu mexicana, va fer una lectura de poemes de pau.
Podeu veure el video presentat al següent enllaç.
 
Mercat solidari de joguines i llibres de segona mà
 
El Parc de les Morisques va ser l’escenari diumenge del mercat solidari de joguines i llibres de segona mà. En total, es van recaptar 1.705,70 euros, destinats a la crisi humanitària de les persones refugiades víctimes dels conflictes armats a la Mediterrània. Les joguines que no es van vendre, tornaran a exposar-se i vendre’s al mercat que faran les oenagés el 13 de desembre al matí, en motiu de la Marató de TV3, a la plaça de la vila.
 
El mateix escenari va compartir espai amb l’exposició “Ser refugiat. Compartint vivències”, que va organitzar el comitè català de l’ACNUR, amb l’ajuda de persones voluntàries de la campanya “Refugidades benvingudes”. Les persones que s’hi van apropar van poder conèixer per dins com és una tenda de campanya dels camps de refugiats.
 
Diumenge a la tarda, es va projectar a la Patronal el documental “Silvered Water, Syria Self-portrait”.