Cultura
La Patronal s'omple per acollir la conferència "La renovació de la pintura a través de l'exaltació del color"
L'historiador d'art santquirzenc Jordi Alba va donar claus per interpretar l'exposició "El triomf del color. De Van Gogh a Matisse"
L’historiador d’art santquirzenc Jordi Alba va impartir ahir la conferència “La renovació de la pintura a través de l’exaltació del color”. La xerrada, que va omplir la Patronal, va tenir com a objectiu entendre millor l’exposició “El triomf del color. De Van Gogh a Matisse”, que es pot visitar gratuïtament fins al 6 de gener de 2016 a la Sala Fundació Mapfre, a la Casa Garriga i Nogués de Barcelona. Amb aquesta mostra, la Fundació Mapfre ha inaugurat la seva sala d'exposicions a Barcelona a la casa Garriga i Nogués, la que va ser seu de la Fundació Godia, tancada a l'abril. Reproduccions de fins a 72 obres provinents de la col•lecció del Museu d'Orsay de París conformen aquest sensacional mostrari, on conflueixen els camins de l'impressionisme amb la pintura d'avantguarda.
“El triomf del color. De Van Gogh a Matisse” planteja el color com a eix essencial en la deriva artística d'autors tan formidables com Van Gogh, Gauguin, Cézanne, dels qui tindrem els seus rellevants autoretrats, més els treballs de Seurat, Monet, Derain i Renoir, de qui s'exhibeix “Gran Nu”, que acompanya “Nu sobre fons vermell”, de Picasso, i “Odalisca amb pantalons vermells”, de Matisse. Les darreres tres obres esmentades provenen del Museu de l'Orangerie.
Aquesta exposició ens dóna una oportunitat única de contemplar a Barcelona obres mestres que en comptades ocasions han estat exposades fora del Museu d'Orsay i el Museu de l'Orangerie, i que han estat cedides de forma especial per a aquesta ocasió.
La mostra s'inicia amb una peça de Van Gogh que il•lumina la pintura moderna a través de la seva paleta cromàtica. I des d'aquest punt, ens porta per un itinerari artístic que dóna testimoni de com la pintura va explotar en colors després dels traços de l'impressionisme, alhora que els artistes s'allunyaven de la natura per buscar una expressivitat més subjectiva.