Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Igualtat Dona-Home

Els crims de Ciudad Juárez centren la conferència inaugural dels actes al voltant del 25N

Una exposició sobre el tema es pot veure al Centre d'Informació i Recursos per a Dones


Els crims de Ciudad Juárez centren la conferència inaugural dels actes al voltant del 25N

66.000 feminicidis a l'any de mitjana. Aquest és el número de dones que es calcula que s'assessinen cada any al món per raons de gènere. Una de cada cinc dones de la Unió Europea han experimentat violència física o sexual per part de la seva parella. A Guatemala, moren 2 dones cada dia. El 66% dels assassinats de les dones de Chihuahua (Mèxic) van ser perpretats pels seus marits. Encara avui, avançant al segle XXI, la vulnerabilitat de les dones és un tema vigent i actual.

 
Aquestes i d'altres xifres van articular el discurs de la conferència inaugural No nos cabe tanta muerte. Memorial a Ciudad Juárez que es va fer mitjançant videoconferència com a acte inaugural del programa d'activitats organitzades al voltant del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones. Sònia Herrera, comunicadora, blogger i investigadora, va anar filant un discurs al voltant de l'exposició que es pot veure al Centre d'Informació i Recursos per a Dones.
 
L'art, com a mitjà d'expressió o de denúncia, aglutina en aquesta mostra comissariada per Paula Laverde tot un seguit de peces que volen convidar a la reflexió i contribueixen a visibilitzar víctimes i sentiments dels familiars, amics i activistes que han patit les conseqüències de la violència masclista. Durant la xerrada es va posar èmfasi en el fet que queda molta feina per fer, que la violència masclista no és problema aliè o llunyà de la nostra societat més propera i que cal treballar des de la base per aconseguir una societat més equitativa a tots els nivells. Les ponents van posar també sobre la taula la relació entre el capitalisme i el patriarcat, o casos concrets actuals de com la dona, en el pati del darrera del somni americà (eufemisme per definir Mèxic), és quelcom intercambiable per sous de misèria, com el govern arriba a ser còmplice dels agressors aturant investigacions o negant informació, i com bona part dels crims són silenciats.