Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Aquest dissabte s’inaugura l’exposició del 125è aniversari del naixement del pintor Joan Vila-Puig

“Retornar la imatge del lloc conegut” és el títol de la mostra, que compta amb pintures, dibuixos i fotografies inèdites


Aquest dissabte s’inaugura l’exposició del 125è aniversari del naixement del pintor Joan Vila-Puig

En commemoració del 125è aniversari del naixement del pintor Joan Vila-Puig, la Casa de Cultura Vila-Puig presenta l'exposició “Retornar la imatge del lloc conegut”. L'exposició mostra pintures, dibuixos i fotografies de paisatges amb els quals el pintor va mantenir una estreta relació des de la seva infantesa. Els camps i paisatges de Sant Quirze, el bosc de Can Feu i Sant Pau de Riu-sec a Sabadell són llocs perfectament coneguts per Vila-Puig, on després de la seva formació artística hi retorna ja com a pintor. És aleshores quan es superposa a una base emocional i de relació perfectament assentada una nova mirada i capacitat d'observació. La pintura no esdevé llavors un instrument per construir mons imaginaris, sinó que reforça una vinculació existent amb la projecció d'una imatge reconeguda.

El diàleg entre pintures, dibuixos i fotografies que es pot establir en l'exposició, ens permet extreure més detalls sobre la relació de Vila-Puig amb el paisatge. Les fotografies que inclou l'exposició són inèdites i mai han estat mostrades, són exactament coetànies de les pintures i ens ajuden a destriar allò que el pintor considerava essencial en les seves obres i a reconèixer molts més aspectes que envoltaven la seva vinculació amb aquests llocs. La pintura d'un camp de blat a Sant Quirze amb la palla recollida en garberes, la podem ara complementar amb les fotografies dels pagesos treballant en aquest mateix camp, identificar-los i imaginar una gran familiaritat entre els pagesos i el pintor. L’obra pictòrica ens proporciona una experiència estètica i emocional completa, a la que podem ara afegir la constatació d’una mirada complementària que el pintor realitzava in situ. Les imatges fotogràfiques de Vila-Puig revelen les circumstàncies, els detalls i les relacions que configuren aquests paisatges pintats.

La inauguració de l’exposició tindrà lloc dissabte 12 de desembre a les 12 hores a la Casa de Cultura Vila-Puig. I es podrà visitar fins al 26 de febrer, de dilluns a divendres, de 17 a 20 hores. Recordem que la Casa de Cultura Vila-Puig romandrà tancada del 24 de desembre al 6 de gener.

Els actes de commemoració del 125è aniversari de Vila-Puig a Sant Quirze inclouen, a més d'aquesta exposició i les activitats associades a la mateixa, el programa “REPLAY>> Vila-Puig”. que consta d’activitats adreçades a les escoles del municipi, visites guiades a la Casa Vila-Puig i un taller laboratori gratuït obert a la ciutadania, que començarà després de festes. Si voleu participar-hi, només cal que envieu un correu electrònic a cultura@santquirzevalles.cat. El cicle Vila-Puig està organitzat per l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès, l’associació cultural Sitesize, l’associació Pràctica MENT i la família Vila-Puig.