Medi Ambient
Retirada de fauna exòtica i invasora a les fonts ornamentals de Les Morisques i Can Feliu
Cal recordar que aquest tipus d'animals no es poden alliberar en entorns que no els són autòctons
Durant la darrera setmana de novembre es van realitzar els treballs de neteja de les fonts ornamentals de les Morisques i can Feliu per a la prevenció de la legionel•la. Abans de l’aplicació de productes químics es va procedir a retirar tots els organismes vius existents a aquestes instal•lacions.
La major part dels animals recollits en aquests treballs eren de fauna exòtica, considerada invasora perquè desplaça les espècies autòctones. De fet, només alguns exemplars recollits a Can Feliu van resultar ser de fauna autòctona. L’encarregada de realitzar la recuperació dels animals ha estat l’entitat Galanthus, especialitzada en recuperació d’hàbitats, qui va garantir el destí responsable per a totes les espècies trobades.
A la font ornamental de Les Morisques s’hi van retirar diverses espècies exòtiques: el Carpí daurat o Carpí vermell , Carassius auratus, originari d’Àsia oriental (uns 1.300 exemplars), la Tortuga d’orelles grogues o de Florida, Trachemys scripta scripta, originària del Sud-Est dels Estats Units, (tres exemplars), i el Cranc de riu americà, Procambarus clarkii, originari del Golf de Mèxic i Sud-Est dels Estats Units.
De la font ornamental de Can Feliu s’hi van retirar uns 350 exemplars de carpí daurat o vermell, 3 de tortuga d’orelles grogues (una d’elles d’uns quinze anys d’edat), un exemplar de tortuga d’orelles vermelles (Trachemis scripta elegans), un peix Sol o mirallet, Lepomis gibbosus, crancs de riu americà i un considerable nombre de gambúsies, Gambusia affini, tots ells exòtics. En aquest indret també s’hi va trobar granota verda o granota vulgar, Pelophylax perezi, espècie autòctona els exemplars de la qual es van alliberar al seu hàbitat natural de la riera. A més, en aquesta font s’hi va realitzar una tallada del canyís per afavorir que torni a créixer en bones condicions, ja que és una planta que crea una estructura vegetal ideal per aquest ecosistema.
Cal recordar que els animals exòtics que podem adquirir s’han de tenir de forma responsable i que no ens podem desprendre alliberant-los al medi perquè normalment s’adapten amb molt ràpidament als nostre entorn i, poc a poc, eliminen les espècies autòctones i alteren els ecosistemes. Per això la darrera opció ha de ser desprendre’s d’un animal i, en cas que no hi hagi cap altra solució, portar-lo a un centre de recuperació de fauna on es garanteixi un destí responsable que en cap cas suposarà el seu alliberament al medi natural.