Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Economia

El ple aprova el pressupost municipal per a 2016 amb un total de 19.176.286,39 €

El pressupost de l’exercici rebaixa la pressió fiscal i incrementa les inversions


El ple aprova el pressupost municipal per a 2016 amb un total de 19.176.286,39 €

El ple de l’Ajuntament va aprovar ahir el pressupost municipal per a 2016 amb un total de 19.176.286,39€. L’import del pressupost consolidat, que incorpora el pressupost de l’empresa municipal COMU és de 19.553.357,76€. 

Van votar a favor els grups de Junts per Sant Quirze i ICV. El grup de Ciutadans es va abstenir i CiU i PSC van votar en contra.
Els objectius d’aquest pressupost se centren en reduir la pressió fiscal, augmentar les inversions i prioritzar les despeses destinades a subvencions, persones i entitats.
Segons que va manifestar ahir l’alcaldessa, Elisabeth Oliveras, “es tracta d’una eina estretament vinculada al treball de presentació del PAM (Pla d’Actuació Municipal), i ambdós marcaran les línies estratègiques del govern, amb la participació com a màxim exponent. El Consell de poble i les sectorials que crearem properament serviran per trobar un marc per debatre els propers pressupostos i canviar si s’escau algunes partides de l’actual.” En la mateixa línia, l’alcaldessa va destacar del pressupost aspectes com “les inversions, que serviran per donar resposta a antigues demandes veïnals; una política d’habitatge inclusiva i universal; un compromís amb l’educació accessible, àmplia i de qualitat; un pressupost que fomenta els canals d’informació al veïnat i que prioritza el debat i el consens a través de treballs imprescindibles com la revisió del POUM”.
El tinent d’Alcaldia de l’Àrea d’Economia i Serveis Interns, Albert Falgueras, va presentar al ple els aspectes detallats del pressupost, referint-se a ingressos i despeses. A continuació, cada regidor de govern va tenir l’oportunitat d’explicar la gestió del pressupost de les seves respectives àrees de treball.
 
Els ingressos
El pressupost del 2016 contempla per primera vegada una rebaixa de l’Impost de Béns Immobles. Tots els rebuts es veuran reduïts entre el 0,5 i el 6,5%. Per tant, es recaptaran 504.088€ menys i la pressió fiscal es veurà reduïda en un 6,35%. Aquesta baixada implica que el pes específic sobre els ingressos  disminueixi, i si enguany va representar el 42,63% pel proper any minvarà fins el 38,76%. 
La inversió mitjana dels darrers tres anys ha estat de 590.000€. Actualment, i de cara a 2016 passarà a ser de més d’un milió d’euros. Algunes de les inversions se centraran en aspectes com la millora de la plaça nova de Les Fonts, la connexió amb la Via Verda, la supressió de barreres arquitectòniques o les millores a l’enllumenat públic, entre d’altres. 
 
Les despeses
Pel que fa a les despeses, cal remarcar l’augment de la despesa destinada a subvencions a persones, entitats i ajudes amb un increment del 14,05%. El pressupost en despeses creix un 3%, però en xifres rodones suposa més de 500.000 euros. Destaquen les partides destinades a l’Habitatge, on per primera vegada es dóna cobertura pressupostària a les necessitats socials de vivenda destinant recursos econòmics als lloguers de caràcter social, ajuts al lloguer i a les reparacions i adaptacions d’habitatges destinats a lloguers socials. En aquest àmbit, i tal i com va manifestar la tinent d’Alcaldia de l’àrea de Drets Socials, Marta Baldrich, l’objectiu és donar accés a un habitatge digne a les persones que ho necessitin, superant les desigualtats: “ara cal planificar i programar els instruments per fer-ho possible, primer creant un Pla d’Habitatge a Sant Quirze”.
 
 
Altres punts de ple
 
El ple municipal també va aprovar ahir la xifra de població resultat de la revisió del Padró municipal, a data 1 de gener de 2015, en 19.602 habitants.
El ple també va aprovar, amb els vots a favor de tots els grups municipals, la modificació del Reglament del Consell Escolar Municipal. La creació aquest curs de l’Institut Salas i Xandri ha provocat la conveniència de modificar els integrants, de manera que representants de pares i mares, direcció, professorat, alumnat i personal d’administració i serveis en formin part.
 
Un altre dels punts de l’ordre del dia fa referència a la resolució de la petició d’ajuda o subvenció econòmica formulada per Construcciones Lahoz, SL, concessionari demanial de l’aparcament de la nova Plaça de la Vila. La petició va ser desestimada amb els vots de la unanimitat del ple.
 
Finalment, el ple va aprovar la continuïtat d’adhesió al Servei d’Ajuda a Domicili (SAD) que porta a terme el Consell Comarcal del Vallès Occidental. Una prestació que engloba atenció personal i manteniment i neteja de la llar per a persones en situacions de necessitat. Aquest punt va comptar amb el suport de tots els grups municipals.
 
Podeu consultar el pdf del Pressupost 2016 en la part inferior d'aquesta notícia, com a document pdf.
També està ja disponible el video de la sessió, que es va retransmetre en directe i a Ràdio Sant Quirze.