Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Via Pública

Repensa els residus. Actua amb responsabilitat.

Les tovalloletes humides, “El monstre que embussa les clavegueres”


Repensa els residus. Actua amb responsabilitat.

El servei de Manteniment de l’Ajuntament ha fet ja diverses actuacions entorn el desembussament de la xarxa de clavegueram a causa de les tovalloletes humides. Es tracta d’una patologia reiterant que representa un elevat cost per a l’administració i, per extensió, per a la butxaca de la ciutadania. En aquest sentit, l’Ajuntament vol informar sobre la necessitat de fer un bon ús de la xarxa i evitar mals hàbits. 

De fet, cal remarcar que perquè la tovalloleta desaparegui pel medi aquós cal que sigui BIODEGRADABLE. Tot i així, el fabricant no acostuma a informar sobre el termini perquè desaparegui. I aquest és un punt important, doncs si la disolució és lenta el problema de l’embús és latent. 
A UE, l’associació que agrupa les empreses de subministrament d’aigua i sanejament de 27 països, l’EUREAU, sosté que les tovalletes generen una despesa d’entre 500 i 1000 milions d’euros/any. A Nova York, s’estima que s’han gastat 18 M de dòlars en els darrers 5 anys per a aquestes reparacions. (El País, “El monstruo que atasca las cloacas”. 28 de març 2015. Edició digital).
Per tot això, cal obrar amb responsabilitat, tenint en compte que el que llancem a la claveguera ha de ser biodegradable i, a menys sòlid, millor. Cal reflexionar sobre el cicle de l’aigua, fins i tot la que ha d’anar a la depuradora abans d’arribar al mar.