Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salut

El programa de detecció de càncer de colon i recte arriba a Sant Quirze

Les persones dins del grup de risc rebran una carta informativa per realitzar-se una prova de cribatge


El programa de detecció de càncer de colon i recte arriba a Sant Quirze

Des de finals de febrer fins al mes de març de 2017, la població santquirzenca entre 50 i 69 anys tindrà la possibilitat de realitzar una prova molt senzilla que detecta de manera precoç el càncer de còlon i recte. Es tracta del Programa de detecció precoç d'aquesta enfermetat que es lidera des de l'Oficina Tècnica de Cribatge de Càncer de la Corporació Sanitària parc Taulí i que actualment s'està desplegant als municipis del Vallès Occidental.

 
Aquest és el segon càncer més freqüent entre les dones i el tercer entre els homes i produeix 2132 morts cada any. La majoria d'aquests càncers es desenvolupen a partir de pòlips, tot i que només un petit percentatge progressa en càncer. El temps mitjà necessari per completar aquesta progressió és llarg, d'uns 10 anys o més, fet que permet prevenir o detectar precoçment la malaltia i millorar-ne el pronòstic.
 
Prova
 
Per realitzar-se aquesta prova, de manera totalment gratuïta, les persones dins del grup de risc, que a Sant Quirze són més de 4.200, rebran una carta amb la que s'hauran d'adreçar a les farmàcies col·laboradores. Aquests establiments estaran identificats externament amb un cartell on s'indica que realitzen aquesta prova. Tot seguit, el farmacèutic li donarà la prova i explicarà com fer-ho a casa. A continuació, una vegada s'hagi recollit la mostra, l'usuari haurà de retornar el test a la farmàcia que serà l'encarregada d'enviar-ho al laboratori. En cas que es detecti alguna anomalia, una infermera es posarà en contacte amb el pacient. 
 
Transport a l’Hospital
 
L'Alcaldessa, Elisabeth Oliveras, ha rebut aquest matí els responsables d'aquest programa, així com el Director dels Sectors Sanitaris del Baix Llobregat Nord i Vallès Occidental, Joan Parellada. Oliveras ha aprofitat l'ocasió per tornar a insistir en la importància d'un transport que uneixi el municipi amb l'Hospital de Terrassa, una llarga reivindicació al municipi. L'Alcaldessa també ha manifestat la necessitat que Sant Quirze compti amb un Equip d'Atenció psicopedagògica propi per donar resposta a les necessitats actuals de la ciutadania.
 
Trobareu més informació sobre la prova en el pdf adjunt a la part inferior d'aquesta notícia.