Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Igualtat Dona-Home

Una conversa entorn la satisfacció sexual femenina dóna el tret de sortida a la programació del Mes de les Dones

La Biblioteca ha acollit aquest matí la xerrada de la doctora Mireia Darder “Nacidas para el placer”


Una conversa entorn la satisfacció sexual femenina dóna el tret de sortida a la programació del Mes de les Dones

Una trentena de dones s’han reunit avui entorn la doctora en psicología i cofundadora de l’Institut Gestalt de Barcelona, Mireia Darder, per parlar sobre el seu llibre “Nacidas para el placer”. Una obra que gira entorn la satisfacció de les dones amb la vida i amb la seva sexualitat. De fet, l’autora analitza la sexualitat femenina al llarg de la història i en els diferents tipus de societat, tot proposant que les dones desenvolupin el seu instint sexual i s’alliberin dels patrons de repressió patriarcals, per gaudir plenament del seu cos.

En el marc de la trobada d’avui, s’han tractat temes com les creences que, amb el temps, es naturalitzen i assignen a les dones rols relacionats amb la cura dels altres i no amb els de sí mateixa. Darder ha insitit en la relació d’abús que el sistema de patriarcat genera, doncs els homes estan autoritzats a tenir desig i, en canvi segons l’autora, les dones l’han de reprimir. Alhora, la culpa és també un sentiment molt habitual en les dones.
Durant la xerrada també s’han abordat temes com la renúncia a la vida personal que acompanya les dones que triomfen professionalment o les dificultats per educar dones lliures sense que la societat les jutgi.
La conversa ha donat el tret de sortida a la programació del Mes de les Dones, que enguany gira entorn el lema:  “Les dones, motor de canvi”.
 
Premi Dona de Sant Quirze
L’acte central de la campanya serà el lliurament del premi “Dona de Sant Quirze 2016”, iniciativa que se celebra el dia 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones. Serà un acte institucional que se celebrarà a la sala històrica de la Patronal a partir de les 19 hores. L’Ajuntament va decidir en sessió plenària atorgar el Premi Dona de Sant Quirze 2016 a la professora de l’Institut Sant Quirze Salut Pastor, que des del passat 8 de febrer ja no es troba entre nosaltres. Durant l’acte se li brindarà un sentit homenatge amb la participació dels joves glossadors de l’Institut.  Com a novetats, enguany també es farà un reconeixement a dues dones a nivell nacional i internacional. Les dones distingides seran l’actriu Núria Espert i l’activista Juani Rishmawi.
 
Emprendre en femení
També el dia 8 de març tindrà lloc el primer dinar Networking de dones emprenedores al Celler de la Masia Can Barra. L’objectiu de la iniciativa és facilitar un espai de trobada, intercanvi d’experiències, formació i apoderament a totes les dones que hagin emprès una iniciativa de negoci propi o la vulguin emprendre. L’acte, organitzat  per l’Ajuntament amb la col•laboració d'ADE Vallès, començarà a les 14 hores.
 
Exposicions
Durant el mes de març, diversos equipaments del poble acolliran múltiples exposicions que permetran a l’espectador reflexionar sobre el paper de les dones a diferents països. L’Escola Municipal d’Adults L’Olivera acull fins al 18 de març “El futur comença avui”, exposició de la Fundació Vicenç Ferrer que mostra la situació d’exclusió i vulnerabilitat en la que viuen milers de persones a l’Índia per formar part d’unes determinades castes o pel simple fet de ser dona. Al Centre Cívic Can Feliu podem gaudir durant tot el mes de març de les fotografíes de Patrícia Bobillo Rodríguez, que ens ensenyen la important aportació i lluita de les diverses dones palestines que viuen sota l’ocupació, l’apartheid i una continuada neteja ètnica. Aquesta mostra és un petit homenatge que dignifica la seva lluita històrica. 
 
Al Centre Municipal d’Informació i Recursos per a Dones podrem observar 100 bitllets creats per dones rurals del Senegal i fabricats amb recursos locals com pell d'anyell, sabó local, carbassa o trossos de plàstic. Dins de cada bitllet trobem la simbologia de 100 €A (Euroafricans, tal i com es diu l’exposició) i elements característics de la seva cultura que ens endinsen a la realitat social, cultural i econòmica de les poblacions rurals del sud de Senegal. I el Centre Cívic Torre Julià acull una mostra dedicada a Federica Montseny, política i sindicalista anarquista espanyola que va ser ministra durant la II República, sent una de les primeres dones en ocupar un càrrec ministerial a l’Europa Occidental i la primera a l’Estat Espanyol.
 
Altres activitats
Durant el mes de març se celebraran altres activitats com un a sessió de l’“Hora del Conte” dedicada a les dones com a protagonistes, la projecció de la pel•lícula “La bicicleta verde” o el taller “Nosaltres: ressignificant els nostres cossos”.