Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Educació

L’escola El Turonet s’endinsa als boscos de Sant Quirze durant una setmana

Les activitats han comptat amb la participació dels 225 alumnes del centre


L’escola El Turonet s’endinsa als boscos de Sant Quirze durant una setmana

 L’escola quirzetenca El Turonet va celebrar, entre el 15 i el 19 de novembre,unes jornades temàtiques al voltant del bosc i de l’entorn natural amb què compta Sant Quirze, amb el corredor de la Serra de Galliners com a eix principal. Les activitats, a les quals van participar els 225 alumnes del centre, des dels nens i nenes més petits fins a les classes de sisè de primària, s’emmarquen dins la Setmana Cultural que organitza cada any el centre educatiu. Si l’any passat va ser el torn del reciclatge, enguany les jornades han girat al voltant de l’entorn forestal per donar la benvinguda a l’Any Internacional dels Boscos que l’Assemblea General de les Nacions Unides ha establert per al 2011. 

 
Durant la Setmana Cultural, els i les alumnes d’El Turonet van visitar a Sant Cugat l’exposició “El Bosc. Molt més que fusta”, organitzada per l’Obra Social de La Caixa, que, entre d’altres elements, ofereix una mostra de la diversitat d’arbres de Catalunya amb 18 espècies representatives. L’alumnat també va explorar diferents espais verds del rodal de Sant Quirze, des de la Serra de Galliners, gràcies a la visita guiada de l’entitat Sant Quirze del Vallès Natura, fins al Torrent de Colobrers i el Parc de Can Barra. A més, durant aquells dies totes les assignatures i les àrees d’ensenyament es van vestir de verd per abordar, des d’una o altra vessant, el món dels boscos. Les jornades es van completar amb jocs i gimcanes i, finalment, es van formar grups per resumir en poques frases les lliçons apreses. Segons Conxita Flix, cap d’estudis d’El Turonet, els valors de respecte i admiració cap al medi rural van ser molt assimilats per l’alumnat, a jutjar per les conclusions finals que en van extreure. A més, “un dels èxits de la Setmana Cultural va ser que tan petits com grans en van poder fer un bon aprofitament”, afirma. “A Sant Quirze hi ha un bon coneixement de la natura, i com que tenim els boscos tan a l’abast, val la pena”, afegeix. 
 
Segons l’avaluació de recursos forestals del 2010 que va publicar al primer trimestre de l’any la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació), els boscos constitueixen el 31% de la superfície total de la Terra i el 29% del territori espanyol. L’estudi també alerta que, tot i que la desforestació s’està reduint, la pèrdua de boscos encara ha estat de 5,2 hectàrees anuals entre els anys 2000 i 2010. La millora de resultats respecte a períodes anteriors es deu, entre d’altres, a l’increment de les zones protegides, de forma que actualment el 13% de tots els boscos del món formen part d’espais controlats.