Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Medi Ambient

L'Ajuntament actualitza el cens de gossos potencialment perillosos

Durant aquests dies s'està requerint la renovació de llicència a les persones que fa més de cinc anys que la tenen


L'Ajuntament actualitza el cens de gossos potencialment perillosos

El servei municipal de Medi Ambient està actualitzant el cens de gossos potencialment perillosos del municipi per assegurar que tots els animals d’aquestes característiques que resideixen a Sant Quirze del Vallès disposin de les condicions de tinença adequades, entre elles comptar amb la llicència municipal obligatòria.

 
Recordem que la normativa vigent estableix com a gossos potencialment perillosos els de les races, i creuaments, següents:
 
Akita inu
Bullmastiff
Presa canari
Dòberman
Dog argentí
Dog de Burdeus
Fila brasiler
Mastí napolità
Pit bull terrier
Rottweiler
Staffordshire Bull Terrier
Terrier Staffordshire americà
Tosa inu
 
Les lleis, catalana i estatal, de tinença de gossos perillosos estableixen que per tenir o passejar aquests tipus d’animals cal comptar amb la llicència municipal, per a l’obtenció de la qual cal ser major d’edat, acreditar la capacitat física i psicològica, tenir l’assegurança de responsabilitat civil vigent per valor de 150.253,00 € o més i no tenir antecedents penals ni administratius en matèria d’animals. La llicència té una vigència de 5 anys, passats els quals s’ha de tornar a sol•licitar presentant els mateixos requisits. En qualsevol cas, anualment s’ha de presentar a l’Ajuntament el rebut de la pòlissa d’assegurança.
 
La normativa estableix que als espais comuns i d’ús públic en general, aquests gossos han d’anar lligats amb corretja de menys de 2 metres i amb morrió, i en cap cas no poden ésser conduïts per menors de setze anys ni persones sense llicència.
 
Durant aquests dies, l’Ajuntament està requerint la renovació de llicència a aquelles persones que fa més de 5 anys que la tenen, així com l’obtenció de la mateixa a persones sobre les que existeixin indicis que puguin tenir un gos potencialment perillós. De les fonts de dades que fins ara ha pogut revisar el Servei municipal de Medi Ambient, s’ha obtingut constància d’una setantena de gossos potencialment perillosos residint actualment a Sant Quirze del Vallès, la meitat dels quals amb llicència en vigor mentre que la resta no.
 
Des de l’Ajuntament es vol insistir en l’obligació d’obtenir la llicència per tenir gossos potencialment perillosos així com complir amb les condicions de tinença responsable d’aquests animals, i es recorda que tenir un gos d’aquestes característiques sense l’autorització esmentada es considera infracció administrativa molt greu amb sancions des de 2.404,05 €.

Finalment, recordem que el cens municipal és obligatori per a qualsevol animal de companyia que resideixi al municipi, indistintament de la raça que sigui. Per als gossos potencialment perillosos, però, la legislació catalana i estatal estableixen, a més, l’obligació de la llicència municipal.