L’escriptora empordanesa Maria Mercè Roca comentar ahir al Centre Cívic Can Feliu la seva darrera novel•la: Bones intencions, als alumnes dels tallers de català que s’han fet durant aquest curs.
L’autora va destacar que aquesta obra suposa un canvi respecte de totes les novel•les anteriors en què els personatges eren més complexos i foscos, narrats bàsicament en primera persona i des del punt de vista d’un personatge principal. Bones intencions, en canvi, és una obra coral que ens parla d’una sèrie de personatges “normals” que es troben en dificultats i que es mereixen una segona oportunitat: un avi amb Alzheimer, un exalcohòlic, una immigrant sense papers, un aturat de llarga durada,una dona maltractada... i la Valèria, la dona que, després de veure com s’enfonsa el seu matrimoni, els unirà en un nou projecte que els permetrà recuperar la dignitat.
Els alumnes dels cursos de català, que havien llegit i comentat l’obra a classe, van tenir l’oportunitat de demanar algun aclariment i d’exposar què els havia semblat la novel•la. Això va donar peu a Maria Mercè Roca a exposar quin és el procés inicial de creació d’una obra i com ha de conèixer com són i com pensen els diversos personatges que hi apareixeran. I també va descobrir com havia nascut la idea del projecte de negoci que “salva” els personatges de Bones intencions: passejant pel seu Portbou natal i veient les cases d’arran de mar deteriorant-se i plantejant-se la possibilitat de comprar-ne una per acollir-hi els familiars i amics tocats per la crisi.
Maria Mercè Roca té més de 40 obres publicades i ha guanyat les principals premis de la literatura catalana: el Sant Jordi per Cames de seda, el Josep Pla per El present que m’acull, el Víctor Català per Sort que hi ha horitzó, el Víctor Català per Delictes d’amor i el Barcanova per Mil revolts. Actualment compagina l’escriptura amb la política i és regidora a l’Ajuntament de Girona.
Al final de l’acte, organitzat per l’Oficina de Català i emmarcat en el programa de la Institució de les Lletres Catalanes Autors a les aules, l’autora va dedicar els llibres als assistents, que van agrair molt la possibilitat de comentar l’obra amb l’autora.