Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Avisos

Precaució davant les altes temperatures

En els propers dies podem patir episodis de temperatures extremes i augmenta el risc d’incendis forestals


Precaució davant les altes temperatures

Durant aquests dies es poden viure episodis de temperatures extremes de forma generalitzada a tot el territori català, segons les previsions meteorològiques. És per això, que quan patim temperatures extremes, cal tenir una cura i atenció especial cap als nadons i infants petits, la gent gran -especialment a partir dels 75 anys-, les persones amb malalties cròniques o amb discapacitats i també en casos de gent gran o malalta que viu sola.
En aquest sentit, és aconsellable visitar-los almenys dos cops al dia i mantenir-s’hi en contacte freqüent. A més, si prenen medicació, cal revisar amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar.

Quan les temperatures són anormalment altes, la calor excessiva pot ser un perill per a la salut. Les temperatures molt extremes i l'excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals com el clor, el potassi i el sodi necessaris per a l'organisme. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. A més, la calor excessiva també pot provocar un cop de calor, rampes i erupcions cutànies.

Cop de calor

Pel que fa a un cop de calor, hi ha alguns símptomes que ens poden alertar que una persona n’està patint un: una temperatura molt alta, mal de cap, nàusees, set intensa, convulsions, somnolència o pèrdua del coneixement. Davant d'aquests símptomes, cal traslladar la persona a un lloc més fresc, donar-li aigua, mullar-la, ventar-la i avisar urgentment els serveis d'emergències, trucant el 061 CatSalut Respon.

Risc d’incendis forestals
Davant d’aquestes altes temperatures, un municipi envoltat de natura com Sant Quirze del Vallès té un elevat risc d’incendi. És per aquest motiu que cal seguir estrictament els següents consells:

• No llenceu burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe.
• No llanceu coets, petards, focs d'artifici, globus (per exemple fanalets) o altres artefactes que continguin foc en zones de perill, ni que sigui a camp ras, ni en terrenys agrícoles ni, sobretot, en urbanitzacions envoltades per bosc.
• No utilitzeu barbacoes que no estiguin autoritzades. Recordeu que han de ser d'obra i amb mataguspires.
• Les cremes de residus al jardí estan prohibides, cal portar-los a l'abocador o triturar-los, i en faran compost.
• No deixeu mai escombraries ni deixalles al bosc. Utilitzeu els serveis de recollida i els contenidors adients.
• Elimineu les branques que toquin la façana i allunyeu de la casa les reserves de llenya.
• Tingueu a punt eines bàsiques contra incendis (mànegues, destrals) i alguna reserva d'aigua.