Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Sant Quirze del Vallès ha estat present a la inauguració del Parlament Global d’Alcaldes

La nova plataforma pretén la cooperació entre ciutats de tot el món en temes com la migració, la desigualtat, el canvi climàtic i la governabilitat


Sant Quirze del Vallès ha estat present a la inauguració del Parlament Global d’Alcaldes

El regidor de Desenvolupament Econòmic, Àlex Brossa, va assistir dissabte a la trobada inaugural del Parlament Global d’Alcaldes, que va tenir lloc del 9 a l’11 de setembre a La Haia. Hi van assistir també l'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, conjuntament amb l'alcaldessa de Barberà del Vallès, Sílvia Fuster. 

 
Es tracta d'un esdeveniment on els alcaldes i les alcaldesses, en representació de ciutats de tot el món, conjuntament amb persones expertes en diferents àmbits, es reuneixen per constituir aquesta nova plataforma. L'objectiu és crear un espai que permeti a les ciutats promoure la cooperació entre elles i fer front treballant conjuntament per buscar solucions pràctiques i reals a diferents reptes pels que passen les ciutats com són la  migració, la desigualtat, el canvi climàtic i la governabilitat.
 
Un dels aspectes que s’han tractat durant el congrés ha estat l’aprofundiment democràtic.  Disposar d’una visió supramunicipal conjunta dels reptes del territori és fonamental en matèries com la promoció econòmica i la sostenibilitat. Segons Elisabeth Oliveras, alcaldessa de Sant Quirze del Vallès, “treballar conjuntament amb Barberà del Vallès i Sabadell ja ens ha permès recentment presentar un ambiciós Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) que reforça àmbits com la indústria, el disseny i l’economia circular. Alhora, treballarem també altres àmbits com la millora d’infraestructures i de la mobilitat urbana”.
 
Segons Sílvia Fuster, alcaldessa de Barberà, “la participació ciutadana és un clar repte de la política avui en dia; amb propostes concretes com els pressupostos participatius de Barberà del Vallès, Sabadell o Sant Quirze, estem posant fil a l’agulla a la necessitat d’obrir les decisions polítiques al conjunt de la ciutadania, aportant més transparència, més rendició de comptes i més proximitat.” 
 
Les tres ciutats, que han assistit conjuntament al congrés, assumeixen i comparteixen molts dels reptes i estratègies plantejades en el marc d’aquest esdeveniment. Molt sovint és el municipalisme el que actualment ha d’acabar resolent les problemàtiques de la ciutadania. Segons Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell,  “avui dia els Ajuntaments som la institució que acaba responent a les greus situacions de desigualtat. En són un clar exemple l’abordatge de les desigualtats socials o la resposta a les persones refugiades.”
 
Sabadell, Barberà del Vallès i Sant Quirze del Vallès, són l’única “àrea urbana” de Catalunya i de l’Estat espanyol que participen d'aquest esdeveniment internacional, on assisteixen alcaldes i representants de ciutats com Nova York, Tokio, Seul, Oklahoma, Atenes, Palerm, Washington, Dakar, Ciutat del Cap, o Bristol, entre d’altres. 
 
El principal impulsor d'aquest parlament ha estat Benjamin Barber (http://benjaminbarber.org), politòleg estadounidenc autor del llibre If Mayors Ruled the World  (http://benjaminbarber.org/books/if-mayors-ruled-the-world/ ) qui, tant en aquesta obra com en moltes altres publicacions defensa, entre d'altres, que les ciutats són la incubadora principal de les innovacions culturals, socials i polítiques que donen forma al nostre planeta i que des de les ciutats es poden oferir les millors pràctiques per donar suport i accelerar les respostes globals en un món cada vegada més interdependent.