Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salut

Més d'una seixantena de persones assisteixen a l'acte de commemoració del Dia Mundial de l'Alzheimer

L'acte, en què es va destacar la important tasca dels cuidadors, va tenir lloc a la Sala Històrica de la Patronal


Més d'una seixantena de persones assisteixen a l'acte de commemoració del Dia Mundial de l'Alzheimer

Sant Quirze del Vallès va commemorar ahir  dimecres 21 de setembre el Dia Mundial de l’Alzheimer amb un acte a la sala històrica de la Patronal. La regidora de Salut, Elena Sabater, va donar la benvinguda tot destacant la gran tasca que realitzen les persones cuidadores dels malalts que pateixen aquesta malaltia. També va donar pas al  documental “19:15. L’actuació més difícil”. Es tractava d’una proposta rodada parcialment a Sant Quirze del Vallès i guanyadora del V Premi Solé Tura l'any 2014. La gent es va emocionar veient la història de la Marta, una persona gran que va patir aquesta malaltia i que va morir durant el rodatge de la pel•lícula. La filla de la protagonista i guionista del documental, Montserrat Avellaneda, va pujar a l’escenari per explicar com havien viscut el deteriorament de la Marta.

Les seves paraules van donar pas a una taula rodona, on el cap assistencial de medicina de l’Equip d’Atenció Primària de Sant Quirze, Francisco Dugo, va explicar en què consisteix l’Alzheimer, com es detecta i com es pot prevenir. La neuropsicòloga i directora assistencial de l’AVAN (Associació Vallès Amics de la Neurologia), Anna Morera, va centrar el seu discurs en la figura del cuidador i va afirmar que per tal de tenir cura d’un malalt en primer lloc s’ha de tenir cura d’un mateix. Va dir que “si el cuidador no es troba bé física i emocionalment, difícilment el malalt estarà bé”.

Per últim, Albert Ayala, de l’Associació Alperroverde va parlar de les teràpies d’estimulació cognitiva amb gossos i va assegurar que els malalts que segueixen aquest tipus de teràpies redueixen substancialment la ingesta de fàrmacs. Ayala va portar un convidat molt especial, el Rocky, un gos ensinistrat que s’encarrega de realitzar aquest tipus de teràpies. En Rocky va deixar bocabadat a la setantena d’assistents quan seguia les instruccions d’Ayala. Va cloure l’acte l’alcaldessa, Elisabeth Oliveras, qui va afirmar que “malauradament el 21 de setembre és cada dia” i que cal donar suport i ajudar a les famílies que compten amb un membre que pateix aquesta malaltia perquè se sentin acompanyades i compreses.

Podeu consultar la galeria d'imatges de l'acte al següent enllaç.