Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salut

La participació de Sant Quirze en el programa de cribatge de càncer de còlon ha estat del 43,4%

Malgrat la participació global a la comarca ha estat inferior, la iniciativa ha permès diagnosticar 44 casos de malaltia


La participació de Sant Quirze en el programa de cribatge de càncer de còlon ha estat del 43,4%

El Programa de cribatge de càncer de còlon i recte al Vallès Occidental, impulsat pel Departament de Salut i coordinat per l’Oficina Tècnica de Cribatge de Càncer del Parc Taulí, ha permès diagnosticar un total de 44 casos de tumors malignes des que va entrar en funcionament ara fa un any. El 75% d’aquests tumors es troben en estadis I i II. A més, s’han detectat un total de 841 lesions de risc, que podrien haver evolucionat cap a un tumor maligne, però que s’han pogut extirpar gràcies a la seva detecció precoç.

La participació a Sant Quirze ha estat del 43,4%, per sobre de la mitjana de la comarca, situada en un 39%. L’índex de participació per municipis ha estat molt diferent, com és el cas del contrast existent entre Sentmenat, amb més d’un 50% de participació, i Sant Cugat, amb un 30% aproximadament.
Aquestes són algunes de les dades més rellevants que es van presentar ahir al Parc Taulí, a la jornada de valoració d’aquest primer any de funcionament del Programa al Vallès Occidental, i que va comptar amb la participació de representants d’ajuntaments, entitats, agents i professionals de la salut que s’estan coordinant en benefici de la salut de la població de la nostra comarca. 
 
La població diana del Programa al Vallès Occidental –homes i dones d’entre 50 i 69 anys– és de prop de 200.000 habitants, que es van convidant per carta cada dos anys, seguint un calendari per municipis o àrees que es pot consultar al web del Programa (http://www.tauli.cat/tauli/cdcdcir). En aquest primer any de funcionament, ja s’han convidat un total de 92.471 persones, que equival a un 48% de la població diana.
El desplegament del Programa al Vallès Occidental implica el treball conjunt de les oficines de farmàcia d’aquest territori –mitjançant el Col•legi de Farmacèutics de Barcelona–, dels serveis d’atenció primària i de les Unitats d’Endoscòpia Digestiva del Parc Taulí, del Consorci Sanitari de Terrassa i de Mútua Terrassa. Aquesta coordinació està centralitzada a l’Oficina Tècnica de Cribatge del Parc Taulí, que s’encarrega de la gestió, el seguiment i l’avaluació del cribratge a tot el territori.
El mètode de cribatge es fa a partir d'una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta. Els participants al Programa s'han de dirigir a una oficina de farmàcia amb la carta que hagin rebut, on se li lliura un kit per dipositar la mostra de femta i les instruccions de com conservar-la fins que la porti de nou a la farmàcia.
En cas que els resultats de les anàlisi siguin positius, serà citat per a una visita a la consulta de cribratge del seu hospital de referència, on se l’informarà del resultat i del procés a seguir a partir d'aleshores, i que parteix de la realització d’una colonoscòpia diagnòstica.
Segons els resultats d'aquest estudi, s'indica al pacient què cal fer: participar de nou en el programa al cap de dos anys si el risc és baix, ser necessària una segona exploració al cap d'un temps (1 o 3 anys) o ser derivat a un centre de diagnòstic i tractament si es confirma la presència de càncer.