Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Medi Ambient

Les tasques d’esporga afectaran més de 2.000 arbres

L'Ajuntament iniciarà properament l'actuació a diversos carrers del municipi


Les tasques d’esporga afectaran més de 2.000 arbres

L’Ajuntament iniciarà el proper 28 de novembre les tasques d’esporga de l'arbrat viari, a diversos carrers del municipi. El treballs els duu a terme l’empresa Parc i Jardins Catalunya SL. i afecten un total de 2.000 arbres, prioritzant les següents tipologies: Espècies al•lergògenes, espècies de fulla caduca i espècies de fulla perenne.

L'esporga començarà per la ronda Arrahona amb carrer Priorat i malgrat no afectarà al trànsit, sí que ho farà als aparcaments, que es senyalitzaran degudament 72 hores abans de l'inici dels treballs.

Les tasques d'esporga es centren en quatre tipus de poda. Una d'elles és de manteniment i es realitza per mantenir l'arbre en el seu suport i aconseguir la màxima vistositat i floració. També es fa l'esporga de formació, que es duu a terme als arbres joves i recentment plantats. Als arbres amb més anys, se'ls fa una esporga de rejoveniment o restauració, és a dir, se li suprimeixen algunes parts de l'arbre amb l'objectiu d'obtenir una part aèria més jove i vigorosa. Finalment també es practica l'esporga excepcional en els casos en què l'arbrat afecti façanes o cablejat.
Les tipologies d’arbrat més afectats per l'esporga són les moreres, els til•lers i les troanes. 
 
Atenció amb el Morrut
Us recordem que si teniu palmeres a casa i pateixen de Morrut, feu el tractament adequat. El morrut de les palmeres és un escarabat de recent introducció al nostre territori, que colonitza moltes espècies de palmeres, i que afecta principalment a les Phoenix canariensis i les Phoenix dactylifera. Les femelles posen de 300 a 400 ous al teixit tendre de la corona i a les ferides del tronc, on es desenvolupen les larves. Quan els adults abandonen la palmera, aquesta ja està completament destruïda.
 
Els símptomes externs es manifesten en un assecament de les fulles centrals de la corona. Quan avança l’atac les fulles centrals engrogueixen i es marceixen, de forma que en poques setmanes, la pràctica totalitat de la corona es veu afectada, originant la mort de la palmera.
A causa que els tractament insecticides són poc eficaços per aconseguir un control eficaç, és bàsica la ràpida detecció dels focus per tal de procedir a l’arrencament i destrucció de les palmeres afectades i evitar la dispersió de la plaga.
 
Contenidors per a restes vegetals
Recordeu que l’Ajuntament ha habilitat diversos contenidors per a la recollida de restes vegetals. Els contenidors, de caixa oberta,  es mantindran al carrer durant els mesos d’hivern i fins a principis de febrer, per cobrir la temporada d’esporga d’arbrat i arbustos i la retirada d’arbres de Nadal. També s'hi poden dipositar branques que hagin servit de decoració nadalenca. Tant els arbres com les branques han d'estar nets d'elements ornamentals.