Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Educació

Participa a la Festa de la Llufa aquest proper dimecres!

Pinta i personalitza la teva figura i col·labora a decorar-ne una ben gran a la plaça de l'Ajuntament


Participa a la Festa de la Llufa aquest proper dimecres!

El 28 de desembre, dia dels Sants Innocents, és tradició enganxar llufes (ninots de paper) a l’esquena dels desconeguts. És per això que l’Ajuntament, per celebrar aquesta festivitat, convertirà la plaça de la Vila, en un espai de gaudi per als més petits. 

 
Entre les 11 i les 13 hores, les famílies podran acompanyar als nens i a les nenes perquè personalitzin llufes petites i les enganxin en una gran silueta d’una llufa que estarà situada davant de l’Ajuntament. 
 
T’interessarà saber que...
Les llufes són uns esperits eteris, éssers d’aire o vent, semblants a fades o follets. Es creu que cap a final d’any ronden pertot arreu, silencioses i entremaliades, mofant-se de la gent massa innocent, escarnint-la o amoïnant-la. Per això anomenem llufa el ninot de paper que es penja a l’esquena el dia dels Sants Innocents.
 
Orígens
Els orígens de la celebració dels Sants Innocents són diversos. D’una banda, la festa té un vessant pagà relacionat amb les festes que els romans dedicaven a Saturn: les saturnianes. Durant aquells dies els esclaus tenien més llibertat, la qual cosa els permetia de fer-se bromes de tota classe. En termes generals, la celebració forma part del grup de festes d’inversió i transgressió de l’hivern que comencen amb els Nicolaus i culminen per Carnaval.
El vessant cristià és la història bíblica que explica els patiments i la mort de persones innocents. Més concretament, recorda el dia en què el rei Herodes va ordenar de matar tots els nens de menys de dos anys per desfer-se de Jesús. La cultura popular ha canviat aquest passatge macabre i ha convertit en «innocents» tots els ingenus que duen penjada una llufa a l’esquena i no se n’adonen o tots els qui es creuen les contalles que els expliquen el 28 de desembre.