Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Sant Quirze participa a la Festa de la Llufa

Els infants han pintat i personalitzat la seva figura, decorant una ben gran a la plaça de l'Ajuntament


Sant Quirze participa a la Festa de la Llufa

Avui és 28 de desembre, dia dels Sants Innocents, i tal i com mana la tradició, cal enganxar llufes (ninots de paper) a l’esquena dels desconeguts. És per això que l’Ajuntament, per celebrar aquesta festivitat, ha convertit la plaça de la Vila en un espai de gaudi per als més petits. 

Entre les 11 i les 13 hores, les famílies han acompanyat  els nens i nenes perquè personalitzin llufes petites i les enganxin en una gran silueta d’una llufa situada davant de l’Ajuntament.  Els petits de l’escola bressol El Picarol també s’hi han acostat a participar-hi.
 
T’interessarà saber que...
Les llufes són uns esperits eteris, éssers d’aire o vent, semblants a fades o follets. Es creu que cap a final d’any ronden pertot arreu, silencioses i entremaliades, mofant-se de la gent massa innocent, escarnint-la o amoïnant-la. Per això anomenem llufa el ninot de paper que es penja a l’esquena el dia dels Sants Innocents.
 
Orígens
Els orígens de la celebració dels Sants Innocents són diversos. D’una banda, la festa té un vessant pagà relacionat amb les festes que els romans dedicaven a Saturn: les saturnianes. Durant aquells dies els esclaus tenien més llibertat, la qual cosa els permetia de fer-se bromes de tota classe. En termes generals, la celebració forma part del grup de festes d’inversió i transgressió de l’hivern que comencen amb els Nicolaus i culminen per Carnaval.
El vessant cristià és la història bíblica que explica els patiments i la mort de persones innocents. Més concretament, recorda el dia en què el rei Herodes va ordenar de matar tots els nens de menys de dos anys per desfer-se de Jesús. La cultura popular ha canviat aquest passatge macabre i ha convertit en «innocents» tots els ingenus que duen penjada una llufa a l’esquena i no se n’adonen o tots els qui es creuen les contalles que els expliquen el 28 de desembre.
 
Veu les fotografies de les activitats de Nadal i les d'avui de la Llufa en aquest enllaç.