Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Avisos

Sant Quirze es prepara per l'onada de fred

L'Ajuntament activa els seus dispositius i fa seguiment de les persones més vulnerables


Sant Quirze es prepara per l'onada de fred

El municipi es prepara per afrontar les baixes temperatures previstes pel Servei Meteorològic de Catalunya i que han portat a activar en fase d’alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya i el Pla Bàsic d'Emergències al municipi. Aquesta matinada ja s’ha produït una primera baixada de les temperatures. Durant tot el dia la sensació de fred serà acusada però serà a partir de la tarda nit quan es podran assolir les temperatures mínimes extremes a gairebé tot el país. El vent serà menys accentuat i es preveuen glaçades de manera generalitzada. Aquest episodi s’allargarà com a mínim fins dijous.

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament ha posat en marxa diverses actuacions preventives. D’una banda, s’ha disposat de suficient sal en estoc, per tal de distribuir en els punts més susceptibles de glaçada; i s’ha mantingut la calefacció a les escoles, Ajuntament i Casal d’Avis. En aquest sentit, la brigada municipal segueix i actua davant les possibles necessitats que es derivin de les temperatures extremes. 
Cal remarcar també que tant la Policia Local com el servei de Serveis Socials estan fent un seguiment de la situació de les persones més vulnerables al fred. Aquest dispositiu es coordina amb el servei de Teleassistència. Recordem que per ser-ne usuari cal complir el següents requisits: ser major de 80 anys, patir malalties cròniques, viure sol o sense una xarxa familiar de suport i tenir problemes de mobilitat.
 
Us recordem que davant el fred intens cal tenir en compte les següents recomanacions:
 
1. Tingueu preparat un transistor, piles de recanvi, llanternes, aliments calòrics, combustible de calefacció i una farmaciola.
 
2. Si viviu en zones aïllades o fora dels nuclis urbans, mantingueu un rajolí d’aigua corrent a les aixetes per evitar que les canonades es congelin i protegiu amb draps la clau de pas de l’aigua. També podeu disposar d’una reserva mínima d’aigua o líquid per si el subministrament queda afectat.
 
4. No utilitzeu espelmes. Si és l’única alternativa, poseu-les en espalmatòries perquè  no es tombin.
 
5. Si disposeu de reg automàtic tanqueu-lo i eviteu totes les activitats que puguin comportar mullar els carrers, com regar o fregar.
 
Consells a tenir en compte a l'exterior:
 
7. Eviteu els canvis sobtats de temperatura.
 
8. En dies d’onada de fred, eviteu que surtin al carrer els nadons, la gent gran i aquells que pateixin malalties respiratòries. Si cal que surtin a l’exterior, eviteu els espais oberts exposats al fred i que estiguin gaire temps sense moure’s.
 
9. Vestiu-vos amb roba i calçat adequat per a temperatures baixes. Poseu-vos diverses capes, per mantenir la calor corporal durant més temps.
 
10. Protegiu-vos la cara i el cap. Tingueu a mà guants i bufanda. 
 
11. Eviteu l’entrada d’aire fred directa als pulmons. 
 
12. No ingeriu alcohol: pot donar una falsa sensació de calor.
 
13. Adeqüeu al fred l’activitat professional, esportiva i de lleure a l’exterior, si feu esforços físics intensos correu el perill de patir una lesió.
 
Consells a tenir en compte si agafeu el vehicle:
 
14. Feu-ho només si és imprescindible, eviteu desplaçar-vos de nit. Consulteu prèviament la informació meteorològica i l’estat del trànsit i seguiu els consells del Servei Català de Trànsit.
 
15. Porteu el dipòsit de combustible ple i cadenes, assegureu-vos que les sabeu col•locar.
16. Reviseu els pneumàtics, el líquid anticongelant, l’estat de les bateries, els llums i els frens.
 
17. Porteu també roba d’abric, un telèfon mòbil carregat i el carregador, aigua i aliments energètics.
 
18. Si viviu o us desplaceu a zones de muntanya, feu servir pneumàtics d’hivern. 
 
19. A dins del cotxe, si teniu la calefacció engegada, deixeu una finestra entreoberta per renovar l’aire.
 
20. Conduint aneu amb compte amb les plaques de gel que poden fer relliscar el cotxe. Les plaques de gel acostumen a trobar-se a les zones més ombrívoles de les carreteres.
 
Us recordem que el telèfon d'emergències és el 112.
Podeu seguir les previsions del temps a www.meteocat.cat.