Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Medi Ambient

Diversos projectes protegiran i milloraran la Serra de Galliners i el seu entorn

Durant la darrera Comissió s’han presentat les actuacions que s’hi desenvoluparan aquest any


Diversos projectes protegiran i milloraran la Serra de Galliners i el seu entorn

Una vintena de persones, representants de diferents entitats del municipi, van participar dilluns a una nova sessió de la Comissió de la Serra de Galliners.

Durant la trobada, es van abordar diversos temes i projectes relacionats amb la cura i el manteniment d’aquest entorn.
D’una banda, l’entitat Adenc (Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura) va presentar el projecte Grípia-Ribatallada. Una proposta per protegir aquest espai natural ubicat entre Terrassa, Sabadell, Castellar, Matadepera i Sant Quirze, i molt degradat per la intensa activitat humana que generen els equipaments propers. La proposta contempla, en una primera fase, connectar adequadament els camins, senyalitzant-los i posant així en valor la zona. Totes les entitats integrants de la Comissió van manifestar el seu suport a la proposta, que ara busca la implicació de les administracions properes.
Un altre dels temes centrals va ser informar de les actuacions als camins forestals que porta a terme l’ADF; concretament, durant l’any 2016 es van reparar el camí de Can Ferran i el dels Boletaires. L’arranjament consisteix en la millora dels ferms i la desbrossada lateral. Durant 2017 es repararan els camins de can Llobateres, Sant Feliuet i Antic de Sant Cugat amb els mateixos criteris. 
També cal remarcar que el Pressupost Municipal contempla el manteniment de les franges de protecció d’incendis i la gestió dels bosquets municipals. Aquesta novetat, explicada durant la sessió, permetrà gestionar, mitjançant contractació, el manteniment dels bosquets. En aquest sentit, els nous comptes inclouen la construcció de les franges de protecció de Can Llobateres i Can Pallàs, i el manteniment de les existents. Una actuació que requereix el desbrossament selectiu del sotabosc i l’aclariment de la copa dels arbres.
Cal remarcar també que els serveis tècnics de l’Ajuntament treballen dos projectes aprovats en el marc dels Pressupostos Participatius. D’una banda, la ruta botànica de la Serra de Galliners, que inclourà diferents punts d’interès a la zona, així com la indicació d’arbres monumentals i espècies vegetals i animals. La proposta guanyadora del procés participatiu es va explicar durant la Comissió.
Un altre dels projectes guanyadors dels Pressupostos és la prolongació del camí verd per a bicicletes des del carrer de l’Oreneta fins a l’estació dels FGC. S’espera que al mes de març el projecte estigui ja redactat i es puguin donar a conèixer els detalls.
Finalment, es va informar els assistents sobre la modificació de l’ordenança sobre la tinença responsable d’animals, amb la voluntat d’incloure al municipi espais de socialització per a gossos. En el marc de la propera Festa dels Animals el dia 12 de febrer, la ciutadania tindrà ocasió de fer aportacions a aquesta ordenança, de manera que s’incloguin en la nova redacció.
El darrer apunt de la jornada va recordar els assistents l’existència d’un calendari compartit de la Serra, que inclou totes les activitats que les entitats hi desenvolupen.