Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Educació

L’esperit nadalenc s’instal•la a les sis escoles de primària de Sant Quirze per acomiadar l’any

Els centres educatius, que ja han començat les vacances, s’han omplert els últims dies de nadales, tiós i altres activitats tradicionals


L’esperit nadalenc s’instal•la a les sis escoles de primària de Sant Quirze per acomiadar l’any

Les sis escoles d’educació infantil i primària de Sant Quirze s’han acomiadat aquesta setmana del primer trimestre del curs i de l’any 2010 engalanades amb motiu del Nadal. Tot i que les festes són celebrades per amplis sectors de la societat, és a l’interior de les escoles on cobra més força. Postals, nadales, arbres, pessebres, papers brillants i molt color omplen els racons dels centres educatius i converteixen aquestes dates en l’època preferida de molts nens i nenes. “És màgia, i la màgia als nens els agrada”, apunta Neus Eroles, tutora de la classe de P5 A de l’escola Onze de Setembre. Segons afirma, fer cagar el tió o la visita de l’ambaixador reial en la qual els nens i les nenes poden lliurar a ses majestats la carta amb les joguines que desitgen són algunes de les activitats que més il•lusió fa als infants. Per a l’alumnat dels cursos superiors, una de les propostes més esperades de l’hivern és l’amic invisible, que consisteix a fer un regal a un company o companya sense que descobreixi qui n’és l’autor fins a l’últim moment. Segons Jose Manuel González, cap d’estudis del Purificació Salas, la programació d’aquests dies permet oferir una major flexibilitat a l’alumnat. “A l’escola, moltes vegades, les activitats estan prefixades des del punt de vista de la feina, i tenir estones per estar junts fent altres coses que ens agraden també és plausible i agradable”, afirma. 

Més enllà de les activitats més comunes del Nadal, cada escola del municipi ofereix tant a l’alumnat com als pares i mares activitats particulars. Al mateix purificació Salas, els i les alumnes des de P5 fins a tercer van preparar, amb la coordinació de la professora d’anglès, una versió hip hop de la clàssica cançó Jingle Bells, tot i que l’activitat es va veure afectada per la pluja dels darrers dies. A més, les activitats nadalenques van acabar dimecres amb un dinar de germanor entre els membres de la comunitat educativa. Per la seva banda, a l’escola Taula Rodona els i les alumnes van oferir als pares diferents representacions nadalenques com, per exemple, un fragment teatralitzat d’Els Pastorets. Segons el director del centre, Juli Moltó, el fet d’actuar davant dels pares, disfressar-se i pujar dalt d’un escenari “els fa sentir feliços”.

Al barri de Les Fonts, l’escola Pilarín Bayés dóna una importància especial a la força de les cançons de Nadal. Aquest any, per exemple, els alumnes de cicle superior han visitat les quatre llars d’avis de la zona, que pertanyen tant a Sant Quirze com a Terrassa (Virgen del Carmen, Sant Pere, Àvia Maria i Sant Jordi) i hi han cantat nadales. Segons el cap d’estudis del centre, David Sànchez, es tracta d’una activitat “molt bonica” en la qual “els infants i la gent més gran de la societat comparteixen una estona”. En la mateixa línia de cantar-li al Nadal, les escoles Onze de Setembre i El Turonet van realitzar sortides a La Patronal per entonar les cançons més populars d’aquestes dates i oferir-les a la resta de companys i companyes. Per la seva banda, l’escola Lola Anglada, tot i que també va acollir actes tradicionals com la cantada de nadales, aposta per un model alternatiu de festes, de manera que cada any el claustre de professors escull tres dates per celebrar, per tal que els nens i les nenes “puguin conèixer més les festes populars de Catalunya”, segons explica el seu director, Ricard Manresa.    

Paisatge nadalenc

Un capítol apart mereixen els elements creatius que han servit per decorar els últimes dies els passadissos de les escoles amb motius nadalencs. Mentre que el Purificació Salas, per exemple, ha apostat per un pessebre a l’entrada principal omplert amb les figures fetes en els darrers anys en un taller de ceràmica, l’Onze de Setembre ha instal•lat un arbre cilíndric cobert de papers plens de bons desitjos de l’alumnat, el Pilarín Bayés ha decorat un arbre gegant de paper amb un poema i el Taula Rodona ha dissenyat una cortina de postals. Finalment, El Turonet ha apostat per la creació d’un pessebre en el qual han participat tots els i les alumnes de l’escola. “El fons l’han fet els nens i nenes de parvulari amb paper de seda enganxat amb vernís, i al damunt els cursos de primària han fet els personatges amb xurros de plastilina”, explica Conxita Flix, cap d’estudis del centre.
 

Imatges del Nadal a les escoles.

També podeu escoltar el reportatge "El Nadal a les escoles de Sant Quirze" emès per Ràdio Sant Quirze.