Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Habitatge

Sant Quirze participa en la jornada sobre ocupacions irregulars d’habitatges buits organitzada pel Consell Comarcal

La sessió posa sobre la taula el creixement del parc d’habitatges desocupats i les dificultats dels ajuntaments per orientar en aquest àmbit


Sant Quirze participa en la jornada sobre ocupacions irregulars d’habitatges buits organitzada pel Consell Comarcal
Les ocupacions irregulars d’habitatges són una problemàtica que preocupa els ajuntaments del Vallès Occidental i de Catalunya. Divendres, 150 representants municipals de tot Catalunya van assistir a una jornada per abordar aquest fenomen. Representants de diferents àmbits de Sant Quirze, com Habitatge, Benestar Social, Policia Local i Padró, van participar en aquesta sessió. El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, i el diputat delegat d’Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Josep Ramon Mut, van fer la presentació de la jornada. Al llarg del matí hi van intervenir representants de diferents ajuntaments, del Departament de Governació de la Generalitat, la Direcció General de la Policia o el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i la PAH, entre d’altres entitats.
 
Els darrers anys els ajuntaments de la comarca han detectat l’existència de casos o d’un volum significatiu d’habitatges ocupats de manera irregular a causa del creixement del parc d’habitatges desocupats i de les dificultats d’accés a l’habitatge, entre d’altres factors. Per aquest motiu, durant la jornada es van fer públiques unes primeres dades del cens d’habitatges buits que està elaborant el Consell Comarcal, en base a dades dels municipis i de l’Agència d’Habitatge de Catalunya. Les dades apunten que a la comarca hi ha actualment 7.601 habitatges de grans tenidors que estan buits. D’aquests, segons els càlculs comarcals, més d’un 30% estarien ocupats. A aquestes dades cal sumar els pisos de petits propietaris que també estan ocupats.
 
L’ocupació ha esdevingut una situació que està present als municipis i una preocupació pels ajuntaments en relació amb l’orientació que cal donar a l’acció pública en aquest àmbit. En aquest sentit, els ens locals es situen en un escenari complex en què intervenen diferents aspectes: la prohibició legal de l’ocupació, les dificultats per garantir el dret a l’habitatge, la convivència que se’n deriva a determinats barris o comunitats de veïns, etc.
El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, va demanar “un acord de país i canvis legislatius per afrontar les ocupacions irregulars”. “Als municipis ens sentim desemparats”, va afegir. 
 
A la jornada hi van assistir representants de municipis de totes les províncies de Catalunya: des de Tàrrega, fins a el Vendrell, Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell, Blanes, Lloret, Malgrat de Mar, Vilanova i la Geltrú, Tarragona, Vilafranca o Vic, entre molts d’altres. També van ser-hi presents a l’acte els Consells Comarcals del Vallès Oriental i la Selva, i les Diputacions de Barcelona –coorganitzadora de la jornada- i Girona.