Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Solidaritat i cooperació

Sant Quirze assisteix a la presentació del Programa català de refugi

El Consell Comarcal del Vallès Occidental va informar ahir sobre aquesta iniciativa de suport a les persones refugiades


Sant Quirze assisteix a la presentació del Programa català de refugi

L’alcaldessa de Sant Quirze, Elisabeth Oliveras, va assistir ahir a la primera sessió de presentació del Programa català de refugi. El Consell Comarcal va convocar la trobada, on el Secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós, va ser l'encarregat d'explicar el projecte.

El Programa català de refugi pretén construir i enfortir els vincles socials entre les persones que conformen la societat catalana, sigui quin sigui el seu origen geogràfic i/o cultural amb l’objectiu de contribuir a configurar una societat compromesa amb els drets humans. Es tracta d’una acció solidària i de responsabilitat envers el dret al refugi dels ciutadans i ciutadanes demandants de protecció internacional amb l’objectiu que puguin assolir l’autonomia social i laboral, així com la plena ciutadania.
 
Les persones refugiades acollides al Programa són persones que han fugit del seu país perquè la seva integritat física i els seus drets humans hi són greument amenaçats, que en aquest moment no disposen de cap ajut i que estan compromeses a complir un Pla Individual d’Activitats per assolir la seva autonomia socioeconòmica.  Aquestes persones rebran, durant un període màxim d’un any:
una prestació econòmica per a cobrir les seves necessitats bàsiques
l’acompanyament o mentoria de part d’un grup de 3 a 5 mentors, els grups d’acollida, per a cada persona refugiada o grup familiar
 
L’aspecte més innovador del Programa és la participació activa que es dóna a les administracions locals catalanes i a la societat civil mitjançant la figura de la mentoria. Aquest programa de mentoria ha de permetre que diferents col•lectius: persones, entitats, administracions públiques, participin activament en l’acollida i la integració de les persones refugiades que visquin a Catalunya.
L’objectiu del Programa de mentoria  és mobilitzar persones voluntàries distribuïdes per tot el territori català en Grups d’Acollida de tres a cinc persones, disposades a participar i comprometre’s com a voluntàries en un programa d’acompanyament i suport –mentoria- d’una persona refugiada o grup familiar pel període d’un any.
Donada la intensitat i la dedicació que es requereix, aquesta tasca no s’ha plantejat per ser desenvolupada de manera individual: l’acompanyament es preveu més efectiu si les persones mentores formen el seu propi grup d’acollida. 
El paper dels ens locals consistirà en l’avaluació de l’assoliment d’objectius cada tres mesos. L’inici de la mentoria es preveu per al mes de maig.