Albert Castellví convida tothom a fer d'home del temps mitjançant internet i l’observació del cel
El tècnic en meteorologia en donarà les claus demà dimecres en una nova sessió de l’Aula d’Extensió Universitària
A més de fer servir els butlletins meteorològics que s’emeten periòdicament per ràdio o televisió, les persones interessades a conèixer el temps que farà poden prestar atenció al cel i, a més, actualment disposen d’una gran quantitat de recursos a través de la xarxa, com són els mapes extrets dels satèl•lits, radars i estacions meteorològiques, que poden servir per fer prediccions en un marge de fins a 10 dies. Aquesta és la tesi que defensa Albert Castellví, l’antic home del temps del Canal 50 de Sabadell, que oferirà demà dimecres 12 de gener, de 18 a 20 hores, la conferència ‘Aprendre a pronosticar el temps un mateix’, dins el programa de l’Aula d’Extensió Universitària que té lloc al Centre Cívic de Can Feliu.
Durant la seva xerrada, Castellví compartirà una de les seves principals aficions, que consisteix a interpretar els mapes i les informacions de què disposen pàgines web com la del Servei Meteorològic de Catalunya o la de Deutscher Wetterdienst. Allà es poden consultar eines com l’infraroig tèrmic extret a través del satèl•lit, que serveix per mesurar la temperatura de la superfície i dels núvols, o les informacions dels radars per calcular la intensitat de precipitacions. Segons explica Castellví, li agrada mirar el cel per la finestra tan aviat com es lleva i, després, consultar els mapes de predicció amb més o menys regularitat, depenent del grau d’inestabilitat o d’anticiclons que hi hagi a l’atmosfera. Tot i no ser meteoròleg, aquest sabadellenc originari de la comarca de la Rivera d’Ebre va començar a interessar-se i a aprendre sobre el temps escoltant el seu pare i el seu avi i observant el cel, cosa que, dins el seu punt de vista, s’ha anat perdent. “Malauradament, avui en dia els meteoròlegs miren poc el cel i es miren massa el que diuen els ordinadors”, afirma. Per això, reivindica l’esforç per interpretar els senyals del cel per “esbrinar quasi segur el temps que farà a curt termini, i moltes vegades a mig termini”.
Així doncs, és a través de l’observació que tothom pot preveure fenòmens com el del temporal de llevant, que gairebé sempre es pot anticipar amb un o dos dies d’antelació quan al cel hi ha cirrus que van d’oest a est i no estan trencats. Malgrat això, reconeix que els fenòmens meteorològics sempre són imprevisibles, i destaca que, gràcies a la natura, “el temps domina i no és dominat per l’home”.