Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Consells per a una revetlla segura

Cal tenir en compte algunes precaucions tant amb la manipulació de petards com amb la conservació de les coques


Consells per a una revetlla segura

Amb l'estiu arriben a Catalunya les celebracions de festes populars i tradicionals com la revetlla de Sant Joan, amb l'increment de l'ús de material pirotècnic i l'encesa de fogueres. Per tal de gaudir d'aquesta festa amb seguretat tant pel que fa a l'ús de material pirotècnic com pel que fa al consum de coques, l'Ajuntament fa difusió de les següents recomanacions:

Consells per als petards

Abans de manipular els petards
Assegureu-vos de comprar els productes pirotècnics homologats en un establiment autoritzat.
No us guardeu petards a les butxaques.
Cal llegir les instruccions de cada article.
 En encendre els petards
No subjecteu els petards amb les mans.
No poseu els petards a prop de la cara ni del cos.
Utilitzeu mitjans segurs per encendre el material pirotècnic: metxes i similars.
Enceneu sempre la metxa per l’extrem, perquè us doni temps d’enretirar-vos.
Si un petard no s’encén bé, no el toqueu fins al cap de mitja hora i remulleu-lo.
No llanceu mai petards contra ningú.
 On encendre els petards amb seguretat
No llanceu coets a menys de 500 metres de zones boscoses ni en aglomeracions de persones.
Als llocs on es facin revetlles cal recollir la roba estesa i els tendals, i tancar portes i finestres.
No encengueu cap petard dins les cases.
No llanceu ni manipuleu petards des de balconades ni finestres.
Vigileu que no hi hagi a la vora líquids inflamables. S’encenen fàcilment i els vapors poden explotar.
 
No manipuleu els petards
No talleu el tros final de les traques, poden explotar amb violència.
No fiqueu mai petards dins de totxanes ni ampolles, perquè en explotar fan metralla que pot fer molt de mal.
 
Coques de Sant Joan
 
De manera molt especial, els productes de pastisseria farcits amb crema o nata són un medi òptim per a la supervivència i multiplicació de microorganismes patògens si no es respecten les condicions d'higiene necessàries durant la seva elaboració i conservació. A més, cal tenir en compte que les elevades temperatures que es donen durant l'època estival en el nostre territori suposen un factor de risc associat al consum d'aquests productes. Per això és important aplicar les normes bàsiques d'higiene d'aquests aliments: netejar, separar, coure, refredar.
 
Consells bàsics
•    Adquiriu les coques en un establiment apte per a l'elaboració i/o venda d'aquests aliments.
•    Conserveu en fred fins al moment del consum, les que coques que contenen crema o nata, si no les consumiu en la seva totalitat, retorneu-les ràpidament a la nevera.
•    És important que seleccioneu el tipus de coques, farcides o no, que compreu en funció de les possibilitats de conservar-les fins al moment del consum.
•    Si heu de fer un desplaçament llarg i no podeu assegurar-ne la conservació en fred, és millor comprar coques que es conservin a temperatura ambient o bé preveure'n l'adquisició en el lloc de destinació.
 
 Els consells es vehiculen a xarxes amb el hashtag #revetllasegura. Trobareu més informació sobre la manipulació dels petards aquí.
Consulteu en aquest enllaç els consells sobre el tractament de les coques.