Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Avisos

Les temperatures molt elevades es mantindran els propers dies

Després de la situació extrema d'ahir, la previsió no és de risc però cal seguir algunes recomanacions per evitar incidències


Les temperatures molt elevades es mantindran els propers dies

La situació de calor intensa provocada per les altes temperatures dels darrers dies es mantindrà fins dissabte. Protecció Civil ja va informar dimecres sobre la situació de risc per calor. De fet, a Sant Quirze se superava la temperatura màxima diària de més de 36,4 graus.

Avui, malgrat la previsió al Vallès Occidental no és de risc, cal estar alerta, mantenir-se informat i, sobretot, seguir alguns consells per protegir-se del sol i la calor. 

-Si esteu a casa, baixeu les persianes quan hi toca el sol i obriu les finestres durant la nit per refrescar l’habitatge. També és aconsellable fer vida a les sales més fresques i, si es disposa, fer servir ventiladors o aire condicionat. Si no se’n té, mireu de passar les hores de més calor en llocs climatitzats (biblioteques, casals, cinemes, etcètera). Si tot i així es continua tenint molta calor, és recomanable dutxar-se o refrescar-se amb tovalloles mullades amb aigua.
 
-Si sortiu al carrer, cal evitar les hores del migdia que és quan fa més calor i, en cas de fer-ho, evitar el sol directe. També es recomana portar una gorra o un barret per cobrir-se el cap i utilitzar roba lleugera com la de cotó, de colors clars i que no sigui ajustada. També és aconsellable caminar per l’ombra, posar-se sota un para-sol a la platja i descansar en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
 
-Una altra manera de combatre la calor és beure aigua de manera regular, encara que no es tingui set. No prendre begudes alcohòliques, fer àpats lleugers i evitar els plats calents i els que aporten moltes calories, com les salses, els fregits i els arrebossats.
 
-També cal limitar l’activitat física intensa durant les hores de més calor i si cal fer desplaçaments, evitar agafar el cotxe durant les hores de més calor i no deixar-hi mai infants o persones fràgils amb les finestres tancades.
 
Especial atenció als infants, a la gent gran i a les persones amb malalties cròniques
 
Durant una onada de calor, cal tenir una cura i atenció especial cap als nadons i infants petits, la gent gran, especialment a partir dels 75 anys, les persones amb malalties cròniques o amb discapacitats, i també en casos de gent gran o malalta que viu sola. 
 
 
Cop de calor
 
Pel que fa a un cop de calor, hi ha alguns símptomes que ens poden alertar que una persona n’està patint un: una temperatura molt alta, mal de cap, nàusees, set intensa, convulsions, somnolència o pèrdua del coneixement. Davant d'aquests símptomes, cal traslladar la persona a un lloc més fresc, donar-li aigua, mullar-la, ventar-la i avisar urgentment els serveis d'emergències,112.
 
Atenció amb el foc i les barbacoes
 
Recordeu que resta prohibit encendre foc a tots els terrenys forestals del terme municipal, i a la franja de 500 m que els envolta. Tampoc no es permet llençar objectes encesos, abocar escombraries, llençar artefactes que continguin foc, o utilitzar fogons de gas, entre d'altres. 
Resta prohibit fer qualsevol tipus de foc inclòs l'us de barbacoes, excepte si són d'obra amb mataguspires. Aquesta tipologia de barbacoes es poden utilitzar només si es compta amb la llicència d'obres preceptiva per a la seva instal·lació. En cas de tenir llicència, es pot utilitzar en zones urbanes a menys de 500 metres del bosc, excepte quan el risc d'incendis sigui extrem. Consulteu aquí el nivell diari.
En cas de les barbacoes convencionals, no es poden utilitzar a menys de 500 metres del bosc. Aquest és el cas de les següents zones: El Castellet, Castelltort, Los Rosales, Les Fonts, Sant Quirze Parc, Vallsuau-Ponent, Vallsuau-Can Feliu, Sant Quirze Jardí, Can Llobateres, Can Pallàs i Can Casablanques.