Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Consells per marxar de vacances sense ensurts

L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor ofereix recomanacions per gaudir d’un viatge segur


Consells per marxar de vacances sense ensurts

A partir d’aquest cap de setmana, i durant el mes d’agost, l’activitat cultural a Sant Quirze fa una aturada per tornar al setembre amb tota l’energia que demana la Festa Major.

Donat que, durant els pròxims dies, molts santquirzencs i santquirzenques marxaran de vacances per gaudir d’uns dies de relax o d’un canvi de destí que trenqui amb la rutina, l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) ofereix una sèrie de consells i recomanacions per evitar imprevistos durant les vacances. 
 
Contractació d’un viatge
Quan es contracta un viatge és important llegir totes les bases i documents que cal signar, i quedar-se sempre una còpia del contracte que ens acompanyarà durant el viatge o estada. Així, per exemple, llegint detingudament es pot descobrir que quan s’usa el mot “facultativa” en excursions i visites vol dir que és opcional i que es pagarà a part del preu general. 
Un altre consell és guardar, no només els tiquets i factures del viatge que es contracta, sinó els catàlegs i altres elements publicitaris, ja que, en cas d’incidència, reclamació o denúncia són elements vinculants. També és molt important que se sol•liciti informació sobre les pòlisses d’assegurança de viatges, per si hi ha cap imprevist. 
D’altra banda, l’agència ha d’avisar si hi ha modificacions en les condicions econòmiques del viatge amb un mínim de 20 dies d’antelació i oferir la possibilitat de rescindir el contracte si s’escau. A més, en cas d’incompliment de les estipulacions del contracte,  s’estableix el dret a reclamar (sigui en via de mediació, com en via judicial), ja que les agències tenen una fiança que cobreix el reemborsament dels fons dipositats, que es pot executar mitjançant un laude arbitral o una sentència judicial.
 
Allotjament
Quan es contracta l’estada en un hotel, càmping o en un allotjament turístic és convenient informar-se prèviament dels serveis que ofereix, el seu cost, i el preu total de l’estada. En cas d’incidència, es pot contactar amb la direcció de l’establiment o bé usar els fulls oficials de reclamació. 
 
Transport
Les persones que hagin d’agafar un avió, vaixell o qualsevol transport aliè, cal que arribin amb antelació per evitar el tancament del taulell de facturació o entrada. Totes les companyies indiquen, especialment en el cas de desplaçaments aeris, el temps d’antelació límit de presentació al taulell de facturació respecte a l’horari del vol contractat. Cal parar atenció en portar la documentació personal necessària, així com en els productes prohibits a l’equipatge de mà.
D'altra banda, el preu final del bitllet ha de ser el mateix que indicava l’oferta: qualsevol informació prèvia al contracte ha de recollir les despeses addicionals que es poden cobrar. 
Pel que fa a  la pèrdua o desperfectes de l’equipatge,  cal fer la reclamació per escrit abans de sortir de l’aeroport al taulell de la companyia, omplint l’Informe d’Irregularitat d’Equipatge (PIR). En alguns casos, es pot tenir dret a compensacions econòmiques. 
Finalment, si es denega l’embarcament o es dóna una anul•lació o retard important del vol, la companyia té obligació d’informar dels drets de les persones que viatgen, així com de proveir menjar, beguda, mitjans de comunicació i allotjament si és necessari. Per altra banda, la denegació o cancel•lació del vol sempre donarà lloc al retorn de l’import del bitllet o a un transport alternatiu. També, en cas d’un retard de més de cinc hores, la companyia ha d’oferir la devolució de l’import del bitllet. A més, en determinats casos, es té dret a una compensació econòmica.
 
Podeu ampliar tota aquesta informació al web de consum de la Generalitat.