Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Sant Quirze celebra diumenge una nova edició de la Festa del Most

La iniciativa tindrà lloc a la Masia Can Barra i comptarà també amb una mostra d'oficis antics


Sant Quirze celebra diumenge una nova edició de la Festa del Most

La Masia Can Barra acull aquest proper diumenge 17 de setembre una nova edició de la Festa del Most. Durant l’activitat, els i les participants trepitjaran el raïm de la vinya de la Masia de Can Barra, realitzant tot el procés com es feia abans, amb l’ajuda de tothom que hi vulgui participar. La Festa del Most començarà a les 9 del matí amb un esmorzar de pagès. La trepitjada es farà a partir de les 11h. Els i les participants s’hauran de descalçar, rentar-se els peus i xafar el raïm fins a convertir-lo en most que, posat a les botes, es transformarà en una excel•lent mistela. Una oportunitat perquè els més petits visquin tot el procés de la verema, des de la collita fins a l’obtenció del most, tal i com ho feien els avis.

També es farà una petita quantitat de vi de missa “Most bullit” o “Vi bo”, que s’elabora amb un procés d’ebullició artesanal. A més a més, com a novetat, hi haurà una mostra d’oficis antics, en què els i les assistents podran conèixer com treballaven els cistellers, els bufadors de vidre, els ferrers de tall i els boters. La Festa del Most està organitzada pel Grup d’Investigació i Història i l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès.

Història de la Festa del Most
La Festa del Most se celebra des de l’any 1985, quan el president del Grup d’Investigació i Història de Sant Quirze del Vallès era l’Enric Ferrando. Des del 1985 i fins al 1995 la Festa es va celebrar a la part del darrera de l’Ajuntament, i des del 97 es va decidir ubicar-la a Can Barra. I és que Sant Quirze sempre va ser un poble que vivia de l’agricultura i les vinyes. Gairebé cada casa feia el seu propi vi de pagès. Un producte per al consum propi però que també es venia a la ciutat veïna de Sabadell. L’activitat es va anar perdent en produir-se un canvi en l’economia de mitjans del segle passat. Per aquest motiu el llavors president, Enric Ferrando, va proposar a l’Ajuntament la conservació i el manteniment de la vinya de Can Barra i la instauració de la Festa del Most.

Actualment, una persona voluntària i el personal de l’Ajuntament cuiden de les vinyes.