Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Les mocions al voltant del referèndum centren el debat del ple de setembre a Sant Quirze

L'Alcaldessa va cloure la sessió convidant a la gent a sortir de casa diumenge


 Les mocions al voltant del referèndum centren el debat del ple de setembre a Sant Quirze

La tensió política del país es va fer palesa també al ple ordinari de setembre, on es va posar de manifest la confrontació entre els grups sobiranistes i els que no ho són. El debat va sorgir al final de la sessió, amb les mocions presentades pels grups municipals dels socialistes i Ciutadans. La primera que va generar més controvèrsia va ser la de suport als alcaldes i alcaldesses que reben pressions i amenaces per complir la legalitat davant la convocatòria de l'1 d'octubre, presentada pel PSC-CP. Els dos blocs enfrontats els van formar PSC i Ciutadans per una banda, i Junts per Sant Quirze i el Partit Demòcrata de l'altra, juntament amb IC-V, que també va condemnar les actuacions realitzades per l'Estat Espanyol al voltant de l'1-O.
El ple també va ser el primer del nou regidor del PSC, Manuel Cáceres, en substitució de Sílvia Peralta. El seu discurs va fer èmfasi en la necessitat de diàleg per resoldre el problema a Catalunya, fet que va generar múltiples retrets dels grups a favor del referèndum, que van acusar el PSC i al PSOE de mostrar passivitat i fins i tot donar suport a les iniciatives endegades pel Govern Central en aquesta crisi política. Tot i que tots els grups municipals es van posicionar contra la violència en totes les seves formes, la moció no va prosperar perquè els grups a favor del procés van considerar que no recollia totes les formes de violència que s'estaven produint a Catalunya, on s'estan vulnerant drets fonamentals i aplicant, sense dir-ho, l'article 155 de la Constitució.
Ciutadans va demanar que es complís la llei i que no hi hagi publicitat al carrer sobre el procés i va presentar una moció en defensa dels treballadors públics davant la llei anul·lada pel Tribunal Constitucional que tampoc es va aprovar. Aquí, els sobiranistes van referir-se al President Puigdemont, que ha manifestat reiteradament que tota la responsabilitat del procés recau en la classe política. L'Alcaldessa va dir que tampoc s'ha creat cap registre de treballadors públics amb intencionalitats polítiques, pel que els acords proposats no tenien sentit. Totes dues mocions van servir perquè els grups municipals expressessin la seva posició davant del procés independentista i la convocatòria de Referèndum de l'1 d'octubre.
La vetllada va acabar prop de les 11 de la nit amb un discurs de l'Alcaldessa on va recordar que el país viu una excepcionalitat absoluta, on hi ha un intent de fer un referèndum, que s'està perseguint persones, webs, empreses, on els drets fonamentals i la llibertat d'expressió de premsa estan retallats i va fer una invitació per celebrar el dia de la Música el diumenge 1 d'octubre, un dia on, segons Oliveras, el poble estarà ple d'alegria, de festa, d'actes, d'il·lusió, de famílies gaudint, on tots i totes podran fer el que fa mesos que estem esperant. Alhora, fer una crida al debat dialogat i a què tothom faci el que vulgui fer, amb total normalitat. "La nostra vila està viva, avui és un poble fort i valent i animo a la gent a sortir de casa diumenge", va cloure Oliveras.

Els acords adoptats en aquesta sessió del ple són les següents:

Aprovació provisional del Pla Especial Urbanístic en sòl no urbanitzable, Connexió Via Verda, Sector Castelltort: Aprovada amb els vots en contra del Partit Demòcrata

Calendari d'obertura d'establiments comercials en diumenge i dies festius del 2018. Aprovat per Unanimitat.

Increment de l'1% de les retribucions a càrrecs electes (alcaldessa) amb dedicació parcial: Aprovat per Unanimitat

Aprovació del Reglament de la Mesa de Cultura. Aprovat per Unanimitat

Aprovació del Reglament de la Mesa d'Esports. Aprovat per Unanimitat

Resolució del Recurs de reposició de l'expedient de recuperació possessòria del Carrer Nord, 23. Aprovat amb l'abstenció del PSC.

Moció presentada per PSC-CP sobre un nuevo modelo salarial i un nuevo pacto para rentas para España. Aprovada. Vots a favor d'IC-V i PSC, l'abstenció de Ciutadans, Junts per Sant Quirze i Partit Demòcrata.

Moció presentada pel PSC-CP de suport als alcaldes i alcaldesses que estan rebent pressions i amenaces per complir la legalitat davant la convocatòria de l'1 d'octubre. No aprovada, amb els vots a favor del PSC-CP i Ciutadans i en contra de Junts per Sant Quirze, Partit Demòcrata i IC-Verds.

Moció presentada per Ciutadans en defensa dels funcionaris i treballadors públics municipals. No aprovada, amb els vots a favor del PSC-CP i Ciutadans i en contra de Junts per Sant Quirze, Partit Demòcrata i IC-Verds.

Podeu escoltar el ple íntegrament aquí:

http://www.radiosantquirze.cat/#/programs/plensmunicipals/radiosantquirze_podcast_202