Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

El Ple aprova una declaració en contra de la violència viscuda l'1-O i exigeix responsabilitats polítiques al govern de l’Estat

Els grups municipals mostren el seu rebuig a les càrregues oficials i Ciutadans abandona el Ple argumentant que l'aprovació del text no era de caràcter urgent


El Ple aprova una declaració en contra de la violència viscuda l'1-O i exigeix responsabilitats polítiques al govern de l’Estat

El Ple extraordinari celebrat ahir dimecres 4 d’octubre al vespre va aprovar l’adhesió a la declaració institucional del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental davant els fets ocorreguts durant la jornada de l’1 d’octubre. Abans però, en l’aprovació de la motivació de la urgència, el portaveu de Ciutadans, David Sánchez, va explicar que els dos regidors que formen el seu grup abandonarien el Ple perquè consideraven que la urgència d’aprovar aquest punt no era necessària i que es podria aprovar en el Ple ordinari. Va argumentar que hi ha normalitat dins de la democràcia i que no entenen perquè s’ha d’aprovar amb urgència l’adhesió a una declaració que ja s’ha fet pública i, en canvi, suspendre els actes institucionals de la Festa Major de Les Fonts.

PDCAT, ICV i Junts per Sant Quirze van contestar les reflexions de Sánchez argumentant que la violència viscuda a Catalunya durant la jornada de diumenge és intolerable i que el país viu uns moments excepcionals on cal defensar els drets dels catalans i les catalanes i denunciar les accions dels cossos de seguretat de l’Estat que van deixar més de 800 ferits. Un cop aprovada la motivació de la urgència amb els vots favorables de Junts per Sant Quirze, PDCAT, PSC i ICV i els vots en contra de Ciutadans, els dos regidors d’aquest grup van abandonar la sala.

A continuació, l’alcaldessa, Elisabeth Oliveras va llegir íntegrament la declaració institucional del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental davant els fets ocorreguts durant la jornada de l’1 d’octubre. El text condemna fermament les càrregues policials “totalment injustificades i desproporcionades” ocorregudes durant la jornada de l’1 d’octubre i destaca “el comportament cívic i pacífic” de les milers de persones que al Vallès Occidental van sortir al carrer per defensar el fet de ser consultats. També agraeixen la tasca a les persones que van treballar durant tot el dia per garantir la seguretat i la convivència. També recorden que es van produir incidents greus a Castellbisbal, on efectius de la Guàrdia Civil van carregar contra menors d'edat que estaven concentrats davant l'institut-escola Les Vinyes. Els alcaldes i alcaldesses exigeixen a la declaració responsabilitats polítiques al govern de l’Estat per les càrregues policials contra els ciutadans i ciutadanes que es manifestaven lliurement als col•legis electorals. Acaben el text amb el compromís que des dels ajuntaments seguiran treballant “fermament per evitar qualsevol confrontació o expressió de la violència”.

La portaveu d’ICV, Marta Baldrich, va voler constatar que hi va haver una vulneració dels drets dels ciutadans i ciutadanes i va dir que s’han de seguir denunciant els actes de violència que van passar diumenge. Per altra banda, el portaveu del PSC, Manuel Cáceres, va denunciar rotundament la violència de les forces de seguretat de l’Estat. Va assenyalar el govern del PP com a únic culpable dels incidents viscuts a Catalunya el passat 1 d'octubre. Va afegir que a partir d’ara cal establir un diàleg i arribar a acords.

La portaveu de PDCAT, Mercè Vallès, va afirmar que el govern espanyol no té capacitat de diàleg i imposen amb força la seva manca de democràcia. Per altra banda, va destacar el civisme de les persones que van anar a votar diumenge. “Han intentat reprimir sense èxit el desig de votar de la societat catalana”, va sentenciar Vallès. El portaveu de Junts per Sant Quirze, Àlex Brossa, va denunciar que hi ha hagut una “persecució política” perquè van anar a atacar on van votar la presidenta del Parlament, el president de Catalunya i altres membres del Govern català. Brossa va condemnar l’atac polític i judicial que “només tenia per objectiu sembrar por a la societat catalana”.

Per últim, l’alcaldessa va prendre la paraula per agrair als santquirzencs i les santquirzenques la seva actitud i el seu esforç durant el cap de setmana que va servir perquè Sant Quirze pogués votar per decidir el futur de Catalunya.

El punt de l’ordre del dia es va aprovar amb els vots a favor de Junts per Sant Quirze, PDCAT, PSC i ICV. Ciutadans va abandonar el Ple.

Escolteu la retransmissió del Ple realitzada per Ràdio Sant Quirze.