Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

El Ple aprova una moció contra l'article 155 i a favor de fer efectiu el mandat popular del passat 1 d'octubre

La sessió plenària va comptar amb una multitudinària assistència i va cloure amb el Cant dels Segadors


El Ple aprova una moció contra l'article 155 i a favor de fer efectiu el mandat popular del passat 1 d'octubre

El Ple de l’Ajuntament de Sant Quirze va aprovar ahir en sessió extraordinària la moció presentada per Junts-ERC-AM i PDeCAT, per aturar la suspensió de l'Autonomia de Catalunya. En primer lloc, l’alcaldessa, Elisabeth Oliveras, va llegir el text de la moció que manifesta que “l’acord entre el Partit Popular, el Partit Socialista Obrer Espanyol i Ciudadanos per a la suspensió de l’autonomia de Catalunya evidencia que, davant d’un problema polític, la resposta de l’Estat espanyol es basa en la repressió i en la retallada de drets”.

El text continua dient que “l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola liquida, de facto, l’autonomia catalana a través d’un fort atac als drets dels catalans i les catalanes per la incapacitat de diàleg de l’Estat espanyol i que s’ha concretat en la seva resposta repressiva a través de la vulneració de drets fonamentals, la censura d’internet i de mitjans de comunicació, la violació del secret postal, les detencions de càrrecs públics, querelles i processos judicials contra el govern, la mesa del parlament i més de 700 alcaldes i alcaldesses, la brutal violència policial exercida contra població pacífica l’1 d’octubre, l’empresonament dels líders de la societat civil, el gran desplegament de forces policials que encara es manté a Catalunya i la intervenció i congelació dels comptes de la Generalitat de Catalunya”.

La moció proposava manifestar el suport al Govern de Catalunya i al Parlament per fer efectiu el mandat popular del passat 1 d'Octubre en els termes que estableix la Llei del Referèndum d'Autodeterminació i la Llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República aprovades pel Parlament de Catalunya. També condemnar la violació de drets fonamentals a Catalunya a través de les mesures repressives aplicades per l’Estat espanyol contra la població i les institucions catalanes. I a instar el Govern espanyol i els partits que li donen suport a aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya que ja estan portant a terme i que volen reblar amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola.

El punt es va aprovar amb els vots a favor de Junts per Sant Quirze (8) i PDeCAT (4), les abstencions de PSC (2) i ICV (1) i els vots en contra de Ciutadans (2).

Opinió dels Grups Municipals

La portaveu d’ICV, Marta Baldrich, va dir que hi ha d’haver una resposta unitària en contra de l’aplicació de l’article 155. Defensen el rebuig al 155, ja que, segons va expressar, no s’ajusta a la Constitució i vulnera els drets fonamentals. Segons Baldrich, només el diàleg i la democràcia serviran per superar la crisi territorial a l’Estat Espanyol. Amb tot,  va argumentar l’abstenció del seu grup dient que no estan d’acord amb el primer punt, el de fer efectiu el mandat popular del passat 1 d’octubre.

Abans de la intervenció del portaveu de Ciutadans, David Sánchez, membres del CDR Sant Quirze van mostrar una pancarta on es podia llegir “Adéu dictadura, hola república”. Sánchez va començar la seva intervenció adreçant-se a Junts per Sant Quirze i PDeCAT dient-los que per a ells aplicar la Constitució d’un país creuen que és repressió i una retallada de drets. Sánchez va expressar el compromís de la formació amb l’Estat de Dret i Democràtic i creuen que s’ha de restablir l’ordre constitucional a Catalunya per garantir la legalitat i la democràcia. Segons va dir, en moments excepcionals com aquest, s’han d’aplicar articles de la Constitució excepcionals per tal que es restitueixi la Constitució, la legalitat, els drets i l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.

El portaveu del PSC, Manuel Cáceres, va manifestar que des del seu partit no volen que s’apliqui el 155. També creuen que no hi ha cap mandat popular que aplicar derivat de la manca de garanties de l’1 d’octubre i que la majoria de catalans no vol la independència de Catalunya. Segons va afirmar, no hi ha una majoria independentista a Catalunya i el Govern de la Generalitat prescindeix de l’opinió de més de la meitat de catalans i no compleix la legalitat. Va definir com a drama la fugida d’empreses de Catalunya. Segons va assegurar, la sortida a aquesta situació no vindrà de la mà de la revolució sinó de la tornada a la legalitat.

Per la seva banda, la portaveu de PDeCAT, Mercè Vallès,  va dir que empresonar dues persones innocents o destituir el govern de Catalunya, no s'entén des del seu grup  com a legalitat. Segons va afirmar, l’anunci de l’aplicació del 155 va enterrar qualsevol opció de diàleg el passat 21 d’octubre. Va titllar d’humiliació el que volen fer des del Govern de l’Estat a Catalunya i el va qualificar com el pitjor atac des de l’època del dictador Francisco Franco. Va acabar el seu discurs dient que al segle XXI hi ha a Espanya presos polítics i Europa mira cap a una altra banda i va reclamar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i que no volen de cap manera l’aplicació de l’article 155.

El portaveu de Junts per Sant Quirze, Àlex Brossa va començar la seva intervenció apuntant que els Mossos d’Esquadra van tancar més col•legis que la Guàrdia Civil però que aquests últims van deixar més de 1.000 ferits. Va destacar que per fer canvis es necessiten majories socials i polítiques. Va afirmar que volen un país lliure, ja que en aquests moments, segons va afirmar, a l’Estat espanyol hi ha una oligarquia que s’ha apropiat de l’Estat de Dret. Brossa va dir que el que diu la constitució al 155 no és el que diu Rajoy i l’únic que pretén és usurpar l’autogovern de Catalunya. Sobre el trasllat d’empreses, Brossa va demanar confiança i va dir que les empreses de l’IBEX 35 formen part també d’aquesta oligarquia i canviant de seu tornen els favors al govern de l’Estat. Va acabar el discurs afirmant que voten que sí per dignitat, pel poble de Catalunya, pels Jordis, per la Muriel, per Lluís Companys i per un futur més pròsper “pels nostres fills”.

L’alcaldessa de Sant Quirze, Elisabeth Oliveras, abans de passar a votació va dir que l’Estat Espanyol constantment està menystenint el fer i la manera de ser dels catalans i les catalanes i només ho saben combatre amb violència i retallada de drets i de democràcia i que, precisament, per democràcia, va manifestar el seu suport a que el Parlament i el Govern de Catalunya facin efectiu el mandat popular del passat 1 d’octubre.

La sessió plenària, que va comptar amb una multitudinària assistència, va cloure amb el Cant dels Segadors per part del públic i dels regidors i regidores partidàries a la Independència de Catalunya.

Podeu escoltar la retransmissió de Ràdio Sant Quirze o veure el vídeo de la sessió plenària.