Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salut

El programa Salut i Escola vol promoure les consultes obertes per abordar les temàtiques que preocupen els i les joves

Tot i que les xerrades a l’IES Sant Quirze tenen un èxit notable, l’atenció individualitzada als adolescents encara no s’ha consolidat.


El programa Salut i Escola vol promoure les consultes obertes per abordar les temàtiques que preocupen els i les joves

Sant Quirze compta, des de l’any 2006, amb el programa Salut i Escola, un servei impulsat pels departaments d’Educació i Salut de la Generalitat per aproximar els centres sanitaris i educatius amb l’objectiu de promoure la prevenció de la salut entre els més joves, concretament entre els alumnes de tercer i quart d’ESO, tot i que se’n beneficien tots els estudiants de secundària. Temàtiques com els trastorns alimentaris, l’alcohol, les drogues i, sobretot, la sexualitat, són les qüestions que més preocupen els i les adolescents, segons ha pogut comprovar la Meritxell Virgós, infermera del Centre d’Atenció Primària de Sant Quirze que s’encarrega des de l’any passat del programa. “L’adolescència és l’etapa en què passes de la infància a la maduresa, tens molts dubtes i et penses que ho saps tot i que no et pot passar res de dolent encara que els passi als demés”, considera Virgós, qui no creu que tota la informació de què disposen els joves sobre la salut sigui la correcta.  

Un dels pilars del servei de Salut i Escola és el contacte del CAP amb l’Institut de Sant Quirze. En aquest sentit, tenen força èxit les xerrades que el programa Salut i Escola fa a diferents classes a partir de les peticions de l’Institut per “dir la veritat de les coses” i trencar mites i tabús. A més, la Meritxell Virgós visita un cop al mes l’IES Sant Quirze a l’hora del pati per atendre les consultes dels alumnes, un servei que, segons diu, encara no funciona, ja que l’any passat només va comptar amb quatre usuaris. “Els nens em coneixen perquè sóc la infermera que els porto aquí, conec els pares i això els pot frenar una mica”, apunta. Per guanyar visibilitat, la consulta oberta que ofereix s’unirà ben aviat al punt d’informació que instal•la periòdicament la regidoria de joventut a l’hora del pati. A través d’aquestes consultes obertes, el servei pretén donar resposta a les preocupacions dels i les adolescents, ja sigui directament o derivant el cas a pediatria o a l’especialista. "Com que ens costa que els adolescents es desplacin a les consultes, anem nosaltres a l'Institut", diu Virgós. Les actuacions es basen en un principi d’accessibilitat i de confidencialitat, tot i que Virgós matisa que en casos extrems en què està en perill la vida de l’adolescent i aquest no mostra prou maduresa, els pares n’han d’estar informats. “En casos importants, com en una anorèxia, necessitem la intervenció de la família”, explica. “Jo parlaré amb la psiquiatra, li explicaré el cas i decidirem com el nen ho explica als pares”.