Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Gent Gran

La filòloga Montserrat Medalla afirma que els quebequesos lluiten per mantenir la seva cultura

La professora de llengua i literatura pronunciarà demà dimecres una conferència sobre aquesta regió del Canadà que manté similituds amb Catalunya, dins del cicle de l’Aula d’Extensió Universitària


La filòloga Montserrat Medalla afirma que els quebequesos lluiten per mantenir la seva cultura

La professora de llengua i literatura Montserrat Medalla defensa que Catalunya es pot emmirallar en la província canadenca del Quebec a l’hora de defensar la seva cultura perquè els dos territoris comparteixen la proximitat amb una llengua de gran potència, ja sigui el castellà o l’anglès, i al mateix temps són receptors de fortes onades d’immigració. La filòloga pronunciarà demà dimecres 26 a les sis de la tarda, a la sala d’actes del centre cívic de la Masia de Can Feliu, la conferència ‘Quebec. Un poble en lluita per la cultura’, per explicar el seu punt de vista sobre el bon estat de salut del francès al Canadà.   

Medalla ha viscut dos mesos a la regió canadenca gràcies a l’intercanvi de domicili en què participa amb el seu marit per poder fer estades llargues a diversos països de l’estranger. “Vaig fer una immersió total, en contacte amb el veïnat, les botigues, caminant molt pels pobles i coneixent molt a la gent, i sé com estan lluitant per mantenir la seva cultura en un entorn bastant hostil, perquè estan envolats d’una llengua molt majoritària i invasiva”, explica. En aquesta regió del Canadà, els francòfons superen el 80% de la població, tot i que a l’àrea metropolitana de Montreal en disminueixi el percentatge. Montserrat Medalla recorda que la senyalització a les ciutats del Quebec estan en francès, que és la llengua oficial de la regió, i que a la resta del Canadà els productes estan etiquetats tant en francès com en anglès. A més, segons diu, “allà es crea moltíssim en francès, des de cinema, literatura o música; s’han de defensar una mica contra una cultura molt forta”. Per això, la filòloga emfatitza que els quebequesos assumeixen la defensa de la seva llengua perquè no faci passes enrere, però alhora saben respectar la diversitat cultural que representen les persones nouvingudes.