Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

La jornada de gestió forestal aborda com prevenir els incendis

Professionals de diferents àrees van posar sobre la taula actuacions i iniciatives per a la prevenció d'incendis


La jornada de gestió forestal aborda com prevenir els incendis

Una trentena de persones van participar dissabte a la Jornada Forestal, celebrada a la Masia de Can Feliu i, posteriorment, a la serra de Galliners. Diferents ponents van explicar l’evolució dels incendis forestals i la necessitat de gestionar el bosc de manera adequada, per tal d’evitar desastres com el de l’any 1994. 

En aquest sentit, Carla Vilarassau i Helena Ballart, de la Fundació Pau Costa, van explicar el concepte de Punt Estratègic de Gestió forestal (PEG), unes zones on el tractament de la vegetació contribueix a dificultar que un incendi pugui esdevenir gran incendi forestal. També es van donar a conèixer els tallers forestals que aquests dies estan realitzant als centres educatius del poble, on hi participen 165 alumnes de 4 escoles, i que contribueixen a la conscienciació de la ciutadania vers la necessitat de gestionar el bosc. 
L’enginyer forestal Ignasi Almerich va descriure l’incendi de juliol de 1994 a Sant Quirze del Vallès i va explicar la necessitat de crear els punts estratègics de gestió del Pujol Blanc, camí de Sant Feliuet i zona de can Ferran, que han de permetre dificultar un altre gran incendi forestal. Etel Arilla, del Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals dels Bombers de la Generalitat de Catalunya (GRAF), va exposar l’evolució de la tipologia d’incendis, mentre que tradicionalment aquests havien estat de baixa intensitat, gràcies als usos que encara tenia el bosc, als anys 1990 la majoria de focs van esdevenir grans incendis a causa de l’abandonament dels terrenys forestals. El tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament, Guimel Castanyer, va posar sobre la taula les actuacions de manteniment periòdic de franges de protecció, camins forestals i gestió de bosquets i parcel•les municipals que realitza l’Ajuntament, que suposen unes 100 hectàrees, més del 10% de la superfície de la serra de Galliners, les quals contribueixen a protegir el medi natural. 
Finalment, Vicenta Blàzquez, del cos de Protecció Civil del municipi, va exposar les actuacions en què estan implicats. Una d’elles, la preservació del patrimoni natural municipal. 
Per cloure la jornada es va fer una visita a la Serra de Galliners, al Pujol blanc, des d’on es va poder visualitzar l’acció de la gestió forestal i la senyal panoràmica recentment instal·lada que completa la Ruta Botànica.

Visiteu l'àlbum de fotos de la Jornada.