Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salut

Trenquem junts les barreres per l'autisme

El proper 6 d'abril Sant Quirze commemorarà des de les escoles el Dia Mundial del Transtorn de l'Espectre Autista


Trenquem junts les barreres per l'autisme

El proper 6 d’abril Sant Quirze organitza diversos actes amb motiu del Dia Mundial del Transtorn de l’Espectre Autista, que es va commemorar ahir dia 2 d’abril.

El ple de l’Ajuntament del passat 17 de març va provar una moció consensuada per tots els grups, que demana la implantació d’un sistema augmentatiu i alternatiu de comunicació mitjançant símbols al municipi, així com la celebració del Dia Mundial, per a la conscienciació sobre l’Austisme.
És per aquest motiu, que les direccions de les escoles del municipi han acordat la lectura el proper divendres de l’esmentat manifest. En alguns casos ho farà l’alumnat i en altres el personal docent; tots de manera simultània a les 12 hores.
El document fa referència a “adquirir un compromís ferm en l’eliminació de moltes barreres que encara impedeixen que les persones amb TEA gaudeixin dels seus plens drets”. De fet, la campanya d’enguany s’acompanya del lema “Trenquem junts les barreres per l’autisme. Fem una societat accessible”.
Entre les propostes del manifest, destaca la voluntat d’adoptar una llei europea que abordi les necessitats de les persones autistes. També insta a treballar no només amb les persones afectades sinó amb les seves famílies.
Trobareu el document del manifest íntegre relacionat a la part inferior d’aquesta notícia.
 
Què és el TEA?
El Transtorn de l’Espectre Autista és un trastorn neurobiològic del desenvolupament que es manifesta durant els tres primers anys de vida, i que perdudarà al llarg de tot el cicle vital. Els símptomes fonamentals de l'autisme són dos: deficiències persistents en la comunicació i en interacció socials; i patrons restrictius i repetitius de comportament, interessos o activitats.
 
És més freqüent del que ens pensem: afecta 1 de cada 100 persones (segons el DSM-V). Podem estimar, que a Catalunya, amb set milions i mig d’habitants, hi ha prop de 75.000 persones afectades, en major o menor grau. En el 70% dels casos, hi ha una discapacitat intel•lectual associada, de grau divers. Afecta més als homes que a les dones, en una proporció de 4 a 1.
 
La cura i dedicació que requereix la persona afectada de TEA és molt exigent per a la família. Els pares estan exposats a múltiples reptes que tenen un impacte fort en el nucli familiar (emocional, econòmic i social) necessitant molta ajuda professional externa.