Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Participació Ciutadana

La ciutadania escull els noms de tres espais del poble

El carrer Alfons XIII tindrà per nom carrer U d’Octubre, la Sala Històrica de la Patronal es denominarà Sala Josep Brossa, i la Sala Nova de la Patronal passarà a dir-se Sala Salut Pastor


La ciutadania escull els noms de tres espais del poble

Un total de 563 santquirzencs i santquirzenques han participat al procés de votació per escollir el nom de tres espais del poble: el carrer Alfons XIII, la sala històrica i la sala nova de la Patronal. De les tres propostes finalistes, la ciutadania ha escollit que el carrer Alfons XIII sigui el carrer U d’Octubre (249 vots, 44,95% del total), que la Sala Històrica de la Patronal es denomini Sala Josep Brossa (219 vots, 40,56% del total), i que la Sala Nova de la Patronal tingui per nom Sala Salut Pastor (214 vots. 38,98% del total).

Procés Participatiu
Ahir dimecres 11 d’abril es va reunir la Comissió de Nomenclàtor de l’Ajuntament per tal de conèixer el resultat del procés participatiu, que es va iniciar el passat 12 de febrer, quan la ciutadania va poder presentar propostes de noms. El procés va comptar amb més de 400 propostes. D’entre aquestes, la Comissió de Nomenclàtor va proposar a votació les tres propostes que més suport van tenir:

Sala històrica de la Patronal: Lluís Maria Xirinacs; Caterina Albert; o Josep Brossa.
Sala nova de la Patronal: Muriel Casals; Salut Pastor; Pepe Rubianes
Carrer Alfons XIII: U d’Octubre; carrer de la República Catalana; Llibertat.

El termini de votacions es va desenvolupar entre el 22 de març i el 10 d’abril i la ciutadania major de 16 anys podia participar a través del web consultes.santquirzevalles.cat i de forma presencial  a les Oficines d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament i altres equipaments municipals com el centre cívic Torre Julià, Casal d’Avis, Canya Jove, Biblioteca Municipal i Escola Municipal d’Adults. En la sessió ordinària del proper 26 d’abril, el Ple de l’Ajuntament votarà l’aprovació dels noms escollits.

Salut Pastor

Salut Pastor Bonafont era una activa activista cultural, glosadora i difusora de la cultura popular, una de les màximes impulsores de la Mostra Nacional de Glosa, i persona activa en la defensa de l’escola catalana. Era professora a l’Institut Sant Quirze, membre de l’AMPA El Turonet i estava vinculada a
diverses entitats de Sant Quirze del Vallès.
El poeta i glosaire Roc Casagran li va dedicar un article al web fotlipou.cat amb el títol “Salut”, que clou amb la reflexió: “Aprenem a dir gràcies, aprenem a estimar-nos cada dia, aprenem a no deixar escapar cap moment, aprenem a cuidar-nos, a pensar en els altres i també en nosaltres, aprenem a viure, a viure
molt, al màxim, i ens la imaginem citant Papasseit, gairebé tan vitalista com ella, amb aquell “vosaltres restareu /per veure el bo que és tot, /i la Vida, /i la Mort.””
Salut Pastor va morir amb 46 anys, una mort molt sentida en entorns de la cultura i les reivindicacions socials i nacionals.
 
Josep Brossa i Illa
 
En Josep Brossa i Illa (1928-2017) va néixer al carrer Nou de Sant Quirze, en una família que es dedicava a la pagesia i amb un pare que treballava al sector tèxtil.
La seva vocació musical va portar-lo a desenvolupar grans coneixements, fins aconseguir una gran capacitat per a tocar el piano. Va recuperar la Coral Infantil de la Societat Coral per cantar les caramelles per pàsqua i posteriorment va dirigir la Coral d’adults, recuperant les actuacions de la Societat Coral, començant per les habaneres i seguint per cancions populars. Als anys 80, en Josep Brossa ocupà el càrrec de Jutge de Pau al poble, on també deixà constància de la seva vocació d’ajuda i servei. Va formà part de la llista d’ERC a Sant Quirze en les eleccions municipals del juny de 1999.
Poc després de casar-se amb la Núria, va anar a viure a Mèxic durant 7 anys. Allà va esdevenir organista de l’església parroquial. Malgrat que va estar aquest temps fora, mai no va deixar de col·laborar amb el poble: va continuar sent organista a l’església de Sant Quirze, va participar en la creació de la
Coral d’Avis de la Residència Assís i va continuar escrivint partitures i arranjament d’altres.
Josep Brossa va tenir dos fills: la Montse i el Josep-Lluís (casat amb la Sita, a qui Brossa apreciava especialment) ; dos néts, l’Àlex i la Marta, i una besnéta, la Muriel. Poques setmanes després de morir va néixer el seu segon besnét, en Mateu.