Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Sant Quirze celebra la Festa del Mussol aquest proper cap de setmana

El municipi acollirà una mostra que permetrà rememorar oficis antics com el sereno, l’escloper o les filadores


Sant Quirze celebra la Festa del Mussol aquest proper cap de setmana

Sant Quirze del Vallès celebra aquest proper cap de setmana del 20 al 22 d’abril la Festa del Mussol, una au que té un símbol especial al municipi. Enguany, l’Ajuntament ha dissenyat una festa en què l’eix principal siguin els orígens i les tradicions de Sant Quirze del Vallès. A més a més tindran lloc diverses activitats populars adreçades a tots els públics per gaudir-les a l’aire lliure.

Tradició agrícola

Sant Quirze del Vallès té una tradició eminentment agrícola. Els conreus de la vinya i els masos dispersos per tot el terme van dibuixar l’escenari de Sant Quirze fins no fa gaire anys. A principis del segle XX, molta gent de Sant Quirze compaginava la feina a les fàbriques de les ciutats veïnes amb el conreu de la terra. La proximitat de la ciutat de Sabadell, l’establiment de l’estació del ferrocarril i la progressiva instal•lació d’indústries al voltant del poble van provocar un canvi en aquest tarannà agrícola, i Sant Quirze progressivament es va anar transformant en un municipi de serveis i residencial. Avui dia, encara és possible trobar pel nostre terme masos que han sobreviscut al pas del temps, com ara Can Feliu, Can Barra o Can Vinyals.

Festa del Mussol


El tret de sortida a la Festa el donarà el tradicional lliurament institucional dels Premis Mussol de Sant Quirze i Mussolada, que se celebrarà el divendres 20 d’abril, a les 19 hores, a la Sala Josep Brossa de la Patronal. El Premi Mussolada 2018 es lliurarà al Club Marxa Nòrdica Sant Quirze Nordicwalks. Pel que fa als Premis Mussol, enguany seran per a Ferran Solé Sala i Salvador Núñéz de Castro.
Nordicwalks, amb 7 anys de trajectòria, ha esdevingut una entitat model a seguir per altres clubs de marxa nòrdica, destacant-ne el rigor tècnic i la seguretat, així com les activitats desenvolupades en l’àmbit de la salut i el lleure.

Ferran Solé Sala és un jove santquirzenc que juga a la primera divisió francesa d’handbol, a l’equip Fenix Toulouse HB. Ha jugat amb la selecció catalana d’handbol i, actualment, ho fa amb l’espanyola. Salvador Núñez de Castro ha participat sempre en la vida associativa del municipi. És membre del GIHSQ des de fa 18 anys. Al Club Excursionista ha desenvolupat diversos càrrecs de responsabilitat i en altres àmbits s’ha dedicat a promoure la cultura de la salut entre les persones usuàries del CAP.

Durant l’acte, els i les assistents gaudiran del concert de Mireia Vives & Borja Penalba, que presentaran el seu darrer treball discogràfic “Línies en el cel elèctric”. La formació destaca en el seu estil de cançó d’autor. El seu primer disc,  “L’amor fora de mapa” (Mésdemil, 2016), va aconseguir èxit de crítica i públic en musicar el llibre de poemes del mateix títol del poeta Roc Casagran.


Mercat artesà i Mostra d’oficis antics

Els i les assistents que visitin el parc de les Morisques el dissabte 21 d’abril, de 17 a 20 hores, i el diumenge 22, de 10 a 20 hores, trobaran un mercat de productes artesans tant alimentaris com de factura manual. Les parades vendran formatges naturals, joguines de fusta, plantes i herbes medicinals, embotits, cuir, ceràmica, cristall, sabons, esmalts, pa i coques. Enmig d’aquest mercat, hi haurà una mostra d’oficis antics, amb què la ciutadania descobrirà a què es dedicava a principis de segle XX els i les habitants de Sant Quirze. Hi haurà representats diferents oficis relacionats amb la pagesia com el picapedrer, l’escloper, el ceramista, la filadora i l’esmolet.

Diumenge, al llarg de tot el dia, el mercat rebrà una visita molt especial d’uns personatges que transitaven per Catalunya ara fa poc més d’un segle i que molts d’ells s’havien pogut veure a Sant Quirze. Alguns venien els seus productes de poble en poble i diumenge es podrà veure com vestien aquests personatges i escoltarem les cançons i melodies que cantaven per atraure al públic. Un venedor de pols de matar rates, la trementinaire, el venedor de calendaris i pronòstics, el sereno i la venedora de patates de Màlaga prendran vida a Sant Quirze durant la Festa del Mussol.

A més a més, durant el diumenge al matí, uns divertits músics de carrer formaran una peculiar xaranga carregada de ritme i bon humor. L’espectacle, anomenat La Píccola Orquesta, evoca les antigues fanfàrries de circ i interpreta música que es podia escoltar als carrers durant aquella època: polques, marxes, tarantel•les i cançons de festa.

Concert per a les Persones Refugiades

La Plataforma Ajudem els Refugiats organitza un concert per recaptar fons per a les persones refugiades el dissabte 21 d’abril, a partir de les 17 hores, al parc de les Morisques. L’espectacle inclourà les actuacions musicals d’Oriol Barri, Soul Rythms, Alea i Pau Ruiz, així com una lectura teatralitzada a càrrec d’Onze al Teatre. Durant la tarda, hi haurà altres activitats familiars, com un taller de xapes amb il•lustracions de Joan Turu. També, una proposta simbòlica d’obertura de fronteres, que consistirà en la creació, i posterior destrucció, d’un mur de fang, on tothom que vulgui podrà participar. L’Esplai La Flama també oferirà un taller pels més menuts i una parada de Sant Jordi.

Diada Gegantera Albert Beltran

Emmarcada en la celebració de la Festa del Mussol, el diumenge 22 d’abril tindrà lloc la Diada Gegantera Albert Beltran 2018. Les colles de Vallgorguina, Barberà del Vallès, Les Fonts i Gràcia de Sabadell acompanyaran la Colla de Gegants i Grallers de Sant Quirze en un cercavila pels carrers del poble. A les 9.30 hi haurà la plantada de gegants a la plaça de la Vila. A les 12 hores començarà el cercavila i farà el següent recorregut: Plaça de la Vila, Carrer del Mig, Carrer Nou, Avinguda Pau Casals, Carrer de la Moreneta, Carrer Vallcorba, Rambla Lluís Companys i Parc de les Morisques. Finalment, a les 13 hores, l’amfiteatre del parc acollirà els balls finals de les colles i el lliurament de records de la Diada.
La Diada Gegantera Albert Beltran porta el nom del fundador de la colla de Sant Quirze del Vallès i es va celebrar per primera vegada el passat 2017 com a homenatge a la seva persona.

Mercat Vintage

Diumenge 22 d’abril torna el Mercat Vintage de Sant Quirze, organitzat per Acció Solidària del Vallès per cinquè any consecutiu. La proposta, inspirada en els mercats de les puces europeus, compta amb una àmplia oferta de paradetes de moda, música, artesania i productes reciclats i de segona mà. També hi haurà una parada de venda de llibres de segona mà organitzada per la Mesa de Cooperació. El mercat estarà situat al parc de les Morisques, d’11 a 14 hores.

Dia Internacional de la Dansa

Diumenge 22 d’abril, Sant Quirze celebrarà el Dia Internacional de la Dansa. Recordem que la Unesco va establir el 29 d'abril com a Dia Internacional de la Dansa l'any 1982. A Sant Quirze fa anys que durant el mes d'abril es dedica un dia a aquesta disciplina artística. Enguany, a partir de les 18 hores, el Gimnàs Montserrat Creus i Country Mussols actuaran també al parc com a mostra d’aquesta commemoració, tot posant sobre l’escenari les coreografies treballades.

Altres sorpreses


No podia faltar a la Festa del Mussol la tradicional fira d’artesans que exposaran les seves creacions relacionades amb l’au més característica del poble. Serà el matí de diumenge 22, quan a més a més, els i les col•leccionistes de mussols del poble podran adquirir l’última figura de ceràmica de la col•lecció, l’obra guanyadora de la darrera edició de l’Aplec del Mussol. Tampoc faltaran les pastes i dolços típics de la Festa, com els mussolets, una galeta deliciosa amb forma de mussol. Diumenge 22 d’abril trobareu les diferents propostes llamineres a les pastisseries del poble. A més a més, diumenge el parc també acollirà les primeres parades de llibres i roses de Sant Jordi. Relacionat amb aquesta festivitat, l’entitat Sant Quirze Comerç lliurarà diumenge a la tarda els premis del Concurs de Punts de Llibre que ha organitzat i que hi ha participat l’alumnat de  les diferents escoles del poble.