Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

El fotògraf Jordi Folch presenta la seva visió particular del romànic de la Vall de Boí

Una exposició del centre cívic Torre Julià mostra l’admiració de l’artista per l’arquitectura d’aquesta zona pirinenca


El fotògraf Jordi Folch presenta la seva visió particular del romànic de la Vall de Boí

L’artista i fotògraf quirzetenc Jordi Folch presenta, des d’avui i fins al pròxim 28 de febrer al centre cívic de Torre Julià, una mostra de fotografies que recullen la riquesa arquitectònica de la Vall de Boí, a la comarca de l’Alta Ribagorça. Al llarg de pocs quilòmetres, aquesta zona pirinenca concentra nou esglésies que van ser construïdes entre els segles XI i XII i corresponen, per tant, a l’estil arquitectònic del romànic, concretament a la corrent llombarda. Els edificis monumentals que llueix la Vall són Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l’Assumpció de Cóll i l’ermita de Sant Quirc de Durro.  

Quan Jordi Folch va arribar a la zona per preparar un reportatge fotogràfic per a La Vanguardia, va quedar fascinat pel seu valor arquitectònic, que l’any 2000 va ser reconegut per la UNESCO en declarar-lo Patrimoni de la Humanitat. Els campanars estilitzats, les naus austeres de pedra amb petites obertures i les voltes de canó característiques del romànic català el van convèncer de tornar-hi per dedicar una setmana a buscar totes les esglésies, tot i que “algunes es troben bastant lluny, a dalt de la muntanya”, afirma Folch. La seva tasca va consistir a trobar el punt de vista més adient per reflectir el paisatge i l’arquitectura tal com eren, però “allà a la vall de Boí ho tens molt fàcil, perquè és molt maco”, confessa. A més, segons diu, el romànic és una de les millors expressions de l’arquitectura a Catalunya i, barrejat amb els Pirineus, fa que els objectius de les càmeres obtinguin bones fotografies a qualsevol època de l’any.

Com demostra l’exposició que es pot veure al centre cívic del barri de Les Fonts, on Jordi Folch se sent més còmode amb una càmera a les mans és en els reportatges de viatges. “Ho inclou tot: paisatges, retrats i arquitectura, però cada lloc és diferent, o sigui que si viatges, encara que només facis paisatges, tots seran diferents”, apunta. “La riquesa que trobes a les cultures d’arreu del món no te l’acabaries mai”. Al llarg de la seva trajectòria professional, Folch ha estat fotògraf d’interiorisme i també col•labora en revistes com Interiores, Historia y vida i Revista dels Súpers, així com en els suplements de La Vanguardia i el diari Avui.