Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

La Generalitat presenta el projecte d'obres de la C-58 a Sant Quirze

Veïnat i Ajuntament mostren la seva preocupació pel soroll i demanen mesures perquè es minimitzi l'impacte de les obres


La Generalitat presenta el projecte d'obres de la C-58 a Sant Quirze

Representants del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat van presentar ahir a la tarda el projecte d'obres de la C-58 en dues reunions que van tenir lloc al local social de Poble Sec i l'escola Lola Anglada, els dos ambits que es veuran mes afectats. Les obres s'inicien aquest mateix mes de juny i tindran una durada d'un any. Amb la intervenció, l’autopista C-58 guanyarà un tercer carril d’una longitud de 4,2 km en el tram entre Terrassa i Badia del Vallès en sentit Barcelona. Aquest començarà després de l’accés a Terrassa est fins a enllaçar amb el tercer carril que ja existeix a l’altura de Sabadell centre. Sant Quirze és un dels municipis que es veurà més afectat mentre durin els treballs, ja que gran part de les obres es desenvolupen en el seu terme municipal. És per això que s’han mantingut diverses reunions polítiques i tècniques entre Generalitat i l’Ajuntament per intentar minvar les afectacions al municipi. Amb un pressupost de 8,1 milions d'euros, la iniciativa vol resoldre la congestió que aquest vial principal de connexió entre el  Vallès Oocidental i Barcelona, que acull en aquest tram 50.000 vehicles diaris.

Preocupació pel soroll
Els veïns i veïnes que van assistir ahir a les dues reunions van manifestar la seva preocupació no tan sols pel soroll o inconvenients que puguin provocar les obres, sinó pel soroll i contaminació que pot comportar el nou vial una vegada estigui acabat. Segons van explicar els representants de la Generalitat, paral•lelament al projecte constructiu, s’està redactant una actuació de mesures correctores que han de garantir que la nova via compleixi la normativa ambiental. Els ponents van explicar que l’Ajuntament ja havia exigit accions per minvar l’impacte, entre les quals destaquen diferents estudis que s’estan realitzant hores d’ara, tant de mobilitat, com de contaminació acústica i ambiental, per poder comparar els paràmetres amb els resultants quan el tercer carril s’obri al trànsit.

Afectacions de les obres
Les primeres actuacions seran visibles a finals de juny, quan es senyalitzarà la zona d’obres i s’estretaran els dos carrils actuals, tot limitant la velocitat dels vehicles. Els treballs es desenvoluparan, a l’inici, a l’altura del poble Sec, on es construirà una nova estructura per acollir el tercer carril i, també, a la zona de Can Pallars-Can Llobateres, on també s’han de fer treballs importants, com ara ampliar el pont que creua l’autopista o construir un mur al llindar del polígon industrial de Can Casablanques. Mentre durin els treballs, també es suprimiran algunes zones d’aparcament del carrer Moianès.

Sant Quirze, bypass
Un altre dels neguits que ja fa temps que genera malestar al poble és el fet que, fruit de la congestió, molts vehicles utilitzen Sant Quirze per estalviar-se un tros de les cues. Això provoca una circulació intensa a les hores punta i dificulta la sortida dels veïns i veïnes del poble. És per això que l’Ajuntament va demanar a la Generalitat que realitzés estudis per quantificar els vehicles que fan aquesta acció abans de l’obres i, també, que fes un seguiment durant tot el procés per avaluar si s’incrementa aquest fet. De moment, s’ha constatat que 700 vehicles es desvien diàriament per Sant Quirze saltant-se les cues, una xifra que la Generalitat espera que minvi quan el tercer carril sigui una realitat.
 

Propostes
Durant la reunió, tant l’Alcaldessa com els tècnics municipals van insistir en què Sant Quirze ha d’aconseguir una convivència no agressiva amb aquest important vial, fet pel qual es demanarà  a la Generalitat totes les mesures necessàries perquè això sigui possible, com ara reduir la velocitat en aquest tram i instal•lar pantalles sonores si són necessàries. També es va insistir en la necessitat que es doti pressupostàriament el projecte de la variant de la C-1413 i que, al seu pas per Sant Quirze, tingui tractament de via urbana.
Altrament, es va informar a tot el veïnat que en cas de tenir algun dubte o alguna incidència derivada de les obres, que es poden adreçar al correu: participacio@santquirzevalles.cat