Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

“La força de la Natura és quelcom que l’home no controla”

El santquirzenc Jaume Torres ha esdevingut un expert en meteorologia, amb una estació a casa, un web especialitzat i gran difusió a les xarxes socials


“La força de la Natura és quelcom que l’home no controla”

En Jaume és un santquirzenc apassionat per la meteorologia. Tant que a casa compta amb una estació i diàriament publica les prediccions al web: www.meteosantquirze.com, amb visites d’usuaris/es de més de 111 països. El trobareu a Instagram com a jaumeto63. Avui coneixem millor la seva afició.

 

Jaume, en quin moment decideixes instal•lar aquesta estació meteorològica a casa i per què? 

Poc després d’arribar a Sant Quirze, vaig decidir d'instal•lar la meva primera estació meteorològica. Va ser l'any 2006 i va coincidir amb un curs de meteorologia que incloïa l'estació OREGON SCIENTIFIC WMR-928. Em va fer gràcia i em vaig decidir. L'any 2013 vaig comprar la meva segona estació. Era la DAVIS VANTAGE VUE, que fins al dia d'avui és la meva estació principal. L'antiga estació segueix funcionant com a backup.
 
Què és el que t’apassiona de la meteorologia? 
 
M'agrada observar el temps, els canvis que té, la formació dels núvols, la pluja, el vent i com influeix en el nostre dia a dia. La força de la Natura és quelcom que l'home no controla. 
 
Com has vist l’evolució de les prediccions i les afectacions del canvi climàtic al llarg dels anys?
 
L'efecte del canvi climàtic només es pot veure des d'una perspectiva de molts anys per poder veritablement fer un estudi on es puguin observar tendències. D'això se n'ocupa la Climatologia. Podem veure, per exemple, el comportament de pluja dels últims anys. L'any 2018 ha estat l'any més plujós, amb diferència, des que tinc dades. Dobla la mitja, però pot ser l'any que ve tornarà a estar en valors normals... Cal un horitzó de temps llarg si mirem els diferents mesos, els diferents anys…
 
Què és el més complicat de la predicció? És una ciència exacta? 
 
Les prediccions sempre són difícils. S'ha d'aconseguir un model matemàtic que tingui en compte totes les variables i sigui capaç de fer un pronòstic el més acurat possible, però això requereix una capacitat de càlcul molt elevada i la definició del model és molt complexa. És clar que si el temps varia el seu comportament, els models s'hauran de revisar. A mesura que la previsió es fa a més llarg termini menys probabilitat té de ser una previsió correcta. A la gent li agrada una previsió amb alta precisió pel lloc on viu, on treballa o on va de cap de setmana. Però els fenòmens locals són difícils de predir, i és cert que potser cada cop sembla que es donen més sovint, almenys aquest any en concret.
 
Tens dades de quantes persones visiten el teu web? Què hi podem trobar a www.meteosantquirze.com?
 
Des de l'any 2016, he rebut visites de quasi 100.000 diferents IP's, amb un total de 111 països dels 5 continents. Les pàgines disponibles a la meva web s'han vist més de 850.000 vegades. 
Que es pot trobar a la web?
Informació en temps real de les condicions meteorològiques de Sant Quirze amb gràfiques diàries, setmanals i mensuals dels principals indicadors, les imatges de l'última hora i un vídeo accelerat de les últimes imatges de les tres últimes hores. També es pot veure informació que recullo d'altres fonts, com les imatges de satèl•lit i radar. Pel que fa a pronòstic, es poden consultar els models i previsions fetes per altres fonts. També es pot consultar l'històric de tots els anys. I finalment, en l'apartat informatiu, hi ha una descripció de l'estació, un resum de les organitzacions amb les quals col•laboro proporcionant les dades de Sant Quirze així com unes petites utilitats amb informació sobre conceptes meteorològics.
 
Animaries la gent més jove a interessar-se per aquesta ciència? Per què? 
Absolutament. Com he dit, el temps té influència directa en el nostre dia a dia. Conèixer el temps i poder fer previsions acurades pot facilitar el nostre model de vida. És una ciència que ofereix moltes oportunitats, a escala individual, col•lectiu i en sectors diversos com agricultura, energia, aviació, etc