Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Educació

Una xerrada de l’escola El Patufet proposa fomentar la cooperació entre germans per evitar la gelosia familiar

Les ponents confirmen el caràcter natural de les inseguretats entre els més petits


Una xerrada de l’escola El Patufet proposa fomentar la cooperació entre germans per evitar la gelosia familiar

La psicòloga infantil ISEP Clínic Terrassa, Ariadna Imbers, va defensar ahir que la gelosia que pateixen alguns nens i nenes petits és un estat afectiu natural que està originat per la por a la pèrdua quan canvia la situació familiar o arriba un nou membre a la família. “Es tracta d’un procés maduratiu i d’adaptació que els servirà socialment”, va relativitzar l’especialista durant una xerrada que va tenir lloc a l’Escola Bressol Municipal El Patufet i que va comptar amb una quinzena de mares i pares assistents. Per fer front a aquesta situació, l’experta va recomanar el foment de la cooperació entre germans i passar estones en família.  

Segons va explicar Ariadna Imbers, els símptomes de la gelosia en els més petits es poden manifestar a través del cansament, l’apatia o el canvi d’hàbits, ja que els nens “volen tornar a una època on se sentien més segurs”. Per això, són comuns els canvis en el llenguatge o la insistència de voler tornar a dormir amb els pares. Crear un clima de seguretat i dedicar paraules i carícies d’afectivitat cap al germà gran són altres opcions per tal d’alleugerir aquestes manifestacions. 

Per la seva banda, Raquel Martí, logopeda de l’escola bressol, va defensar la necessitat que el germà gran estableixi vincles amb el petit des d’un bon començament. Per això, segons l’experta, el millor moment durant el procés d’embaràs per donar la notícia al fill gran és quan la panxa comença a agafar forma i ja pot donar-se una relació visual.