Ramon Pascual es mostra satisfet del progrés de l’accelerador de partícules de Cerdanyola
El Catedràtic de Física, que pronunciarà avui una conferència, assegura que les instal•lacions del Sincrotó Alba afavoriran la comarca del Vallès Occidental
Quan fa gairebé un any que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i l’aleshores president de la Generalitat, José Montilla, van inaugurar les instal•lacions del sincrotó Alba a Cerdanyola; Ramon Pascual, president de la comissió executiva CELLS (Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum Sincrotró) de l’accelerador de partícules, explica que ja està apunt de posar-se en funcionament l’anell d’emmagatzematge de 90 metres de diàmetre del laboratori, de manera que les estacions d’experimentació dels científics usuaris podran entrar en funcionament a finals d’aquest any. Catedràtic de Física de la Universitat Autònoma de Barcelona, Pascual explicarà avui a Sant Quirze el funcionament dels acceleradors de partícules en una conferència que s’emmarca en l’Aula d’Extensió Universitària per a la Gent Gran que se celebra cada dues setmanes a les 18 hores a la sala d’actes del Centre Cívic de Can Feliu.
El Laboratori de Llum de Sincrotó, la infraestructura científica més important amb què compta l’estat espanyol, consisteix en una espècie de microscopi gegant per estudiar els àtoms i les molècules. El gran laboratori funciona amb un canó encarregat de projectar un feix d’electrons que són accelerats amb el sincrotó fins a nivells pròxims a la velocitat de la llum. Els electrons passen a un anell d’emmagatzematge i giren al seu voltant, de forma que, cada vegada que emprenen una corba, deixen anar una llum de gran intensitat que és la que s’estudiarà a les estacions de treball. Pascual celebra que les instal•lacions són cada cop més confortables i afirma que el fet de tenir una font de llum sincrotó semblant a la vintena que ja hi ha al continent europeu farà que els científics espanyols siguin “molt més competitius que fins ara” i que les empreses del país puguin “estudiar sistemes moleculars a escala nano”.
“Es generarà feina, coneixement i negoci”, concreta Pascual. En aquest sentit, el president de la comissió executiva d’Alba diu que la comarca del Vallès Occidental es veurà especialment beneficiada pel laboratori, perquè tot i que l’adjudicació de serveis relacionats amb les instal•lacions es realitzaran a través de concursos públics a nivell europeu, “la tendència és que una bona part de la despesa es faci a l’entorn”. A més, les 140 persones que s’encarreguen actualment de desenvolupar el projecte viuen al voltant de la zona.